Autor textu: Mária Tarišková
19.10.2020

Varovné signály, že je dieťa ohrozené závislosťou, a ako znížiť riziko 

Asi každý rodič sa obáva, že by jeho dieťa mohlo prepadnúť závislosti. Látok, či vzorcov správania, ktoré sú rizikové pre vznik závislosti, je nekonečné množstvo. 

Foto: GLIDY

Bratislava 19.10.2020 (Skolske.sk/OTS)

Viac než polovica rodičov si myslí, že ich dieťa trávi priveľa času online, čo je návyk, ktorý sa môže prejaviť aj v ranom detstve. 
 
Keď deti dospievajú do tínedžerského veku a kráčajú po zradnej cestičke k dospelosti, je, samozrejme, vždy isté riziko, že by mohli prepadnúť nejakej novej závislosti. Môže to byť alkohol, drogy alebo hranie hazardných hier. Tieto riziká, ako aj riziko závislosti od technológií, nezdravej stravy a tabaku, ich budú sprevádzať po celý život. Riziko sa však dá zásadne znížiť, ak si u dieťaťa včas všimneme isté príznaky a začneme konať. 
 
Pozrime sa, čo by mohlo naznačovať, že je dieťa ohrozené závislosťou čo by mali rodičia, či iní zodpovední dospelí urobiť, aby tomu predišli. 
 
Dieťa má „návykovú osobnosť“
Možno ste už počuli pojem návyková osobnosť, no niečo ako všeobecná návyková osobnosť neexistuje. Experti sa skôr zhodnú v tom, že isté vlastnosti môžu naznačovať vyššie riziko, že sa u človeka závislosť rozvinie. 
 
Medzi tieto črty patria: 
- nezdržanlivosť
- impulzívnosť
- zvýšený egocentrizmus
- iné poruchy duševného zdravia 
 
Rýchlo si vypestuje závislosť od iných vecí
Toto tvrdenie treba brať s rezervou, keďže mnohé deti si ľahko vytvoria závislosť od istých jedál, hier či módnych výstrelkov. Aj keď vaše dieťa strávi celý deň nad tabletom, neznamená to, že v budúcnosti bude mať problém s hazardnými hrami. 
 
Spoľahlivejšie indikátory rizika, že sa rozvinie závislosť, sa prejavia, keď bude dieťa trochu staršie. Napriek všetkému určite nezaškodí vštepovať dieťaťu od malička správanie, ktoré nie je závislostné a snažiť sa ho viesť k vyváženejšiemu životu.
 
V rodine má niekoho trpiaceho závislosťou
Žiaľ, ak má dieťa rodiča, ktorý je alkoholik, alebo trpí inou závislosťou, môže u neho byť vyššie riziko, že samo prepadne závislosti. Britská Národná asociácia detí alkoholikov uvádza, že u detí alkoholikov je až štyrikrát vyššie riziko, že v staršom veku sa u nich rozvinie tá istá závislosť. Štúdie tiež preukázali, že tínedžeri tiež skôr začnú fajčiť, ak fajčia alebo fajčili ich rodičia.
 
Ak má dieťa v rodine niekoho, kto trpí závislosťou, v prvom rade sa treba postarať o jeho bezpečnosť. Okrem toho je nevyhnutné prijať kroky na zníženie pravdepodobnosti, že aj dieťa neskôr prepadne alkoholu, fajčeniu, gamblerstvu alebo inej návykovej látke či činnosti.
 
Ako predísť vzniku závislosti u dieťaťa
Hoci neexistuje jednoduchá metóda, ako zabrániť vzniku závislosti u dieťaťa, je niekoľko spôsobov, pomocou ktorých ho môžeme nasmerovať na správnu cestu. 
 
Posúdenie rizík
V prvom rade sa zamyslite, od čoho by sa dieťa pravdepodobne mohlo stať závislým. Ak je posadnuté vyhrávaním a zarábaním peňazí, môže sa z toho neskôr rozvinúť patologické hráčstvo. Ak však má problémy s duševným zdravím a skôr hľadá únik, možno je vyššie riziko, že v neskoršom veku prepadne alkoholu alebo drogám. Treba sa zamerať na konkrétnu závislosť, o ktorej si myslíte, že vaše dieťa ohrozuje, ale pamätať aj na to, že závislosti často idú ruka v ruke. 
 
Učte svoje dieťa, aby sa postavilo svojim problémom
Aj v každodennom živote dieťaťa sa vyskytujú problémy a musí sa naučiť s nimi vyrovnať. Keď za vami nabudúce príde s nejakým trápením, sadnite si spolu a zamyslite sa nad tým, ako sa tomu postaviť a ako ho vyriešiť. Ak, napríklad, dieťa hralo futbal a rozbilo okno na kôlni, pokúste sa ho primäť k tomu, aby vám pokojne porozprávalo, čo sa presne stalo a vymyslite plán, ako to spolu napraviť. 
 
Keď sa deťom vštepuje takáto mentalita, budú neskôr na problémy v živote reagovať omnoho pozitívnejšie. Závislý človek siahne po akejkoľvek látke alebo činnosti, z ktorej sa dostane do raušu, no ľudia s takouto výchovou sa dokážu problému postaviť a vyriešiť ho.
 
Nikdy sa nesnažte o dokonalosť
Je dôležité dieťaťu pripomínať, že nikto a nič nie je dokonalé. Pochváľte ho za úspechy, aj tie najdrobnejšie, a  ak sa mu nedarí tak, ako by si prialo, povzbuďte ho. Pokúste sa dieťaťu vštepiť, že sa nemá príliš trápiť, keď niečo nevyjde presne podľa jeho predstáv, a že sa má tešiť, keď sa niečo vydarí.
 
Pripomínajte mu, že kedykoľvek sa môže s vami porozprávať
Dieťa, samozrejme, treba poučiť o nebezpečenstvách fajčenia, alkoholu, drog a iných vecí, ktoré vyvolávajú závislosť. No povedzte mu, že kedykoľvek sa môže s vami pozhovárať, aj keby niečo vyviedlo.
 
A konajte podľa toho. Keď je dieťa už väčšie a prvýkrát sa dostane do kontaktu, napríklad, s cigaretami, nekričte naň, ak zistíte, že skúšalo fajčiť. Radšej sa s ním porozprávajte o prirodzenej zvedavosti, ale vysvetlite mu, prečo by nemalo fajčiť, pripomeňte mu, že je v prajnej domácnosti, kde sa o veciach dá otvorene diskutovať. 
 
Choďte príkladom
Ako sme už spomínali, dieťa je vystavené vyššiemu riziku vzniku závislosti, ak sú aj jeho rodičia závislí od niektorých látok alebo činností. Ak nadmerne fajčíte alebo pijete alkohol, stojí za to prestať, ešte než sa vám dieťa narodí. 
 
Pitie s mierou môžu deti vidieť, úplné zakazovanie v nich vyvolá skôr chuť to vyskúšať. Dať si teda k večeri cez víkend pohár vína alebo piva nie je v prítomností detí tabu. Stačí dieťaťu povedať, že je to nápoj pre dospelých a keď dospeje, môže ho tiež ochutnať. 

Záver
Obava, že dieťa prepadne závislosti, nie je neopodstatnená a hoci sa vzniku závislosti asi nedá celkom predísť, dá sa riziko znížiť vytvorením prajného domova, kde sa dodržiavajú isté pravidlá. Dieťa musí poznať riziká, spojené s niektorými látkami a činnosťami, ale musí mať aj voľnosť hovoriť o svojich problémoch, aby neskôr dokázalo navigovať medzi dobrom a zlom a žiť život bez závislostí. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]