Autor textu: Natália Zákopčanová
21.10.2020

Program Strecha pre Váš nápad podporil 7 základných škôl 

Program aktivizuje žiakov a učiteľov, aby sami identifikovali, čo im v škole chýba, čo by chceli zlepšiť v školskom prostredí, hovorí Natália Zákopčanová, PR manažérka Nitrianskej komunitnej nadácie. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Martin Baumann

Nitra 21. októbra (Teraz.sk) – Nitrianska komunitná nadácia v spolupráci s firmou Bramac – strešné
systémy, spol., s.r.o. každoročne podporuje projekty, ktorých autormi a realizátormi sú základné
školy v Nitrianskom kraji. V rámci 5. ročníka programu Strecha pre Váš nápad bolo tento rok
podporených 7 verejnoprospešných projektov v nitrianskom kraji sumou 6 900 €. Podporené
projekty sú zamerané na inovatívne formy vzdelávania, rozvoj telesnej kultúry a životné prostredie
v základných školách.

Program pre žiakov aj pedagógov

Cieľom programu, ktorý nadácia vyhlasuje v spolupráci s partnerom Bramac – strešné systémy, s.r.o., je podnietiť a podporovať rôznorodé verejnoprospešné a dobrovoľnícke aktivity a kreatívne nápady v základných školách, ktoré prispejú ku skvalitneniu života v školskom prostredí, vychádzajú z potrieb a záujmov žiakov a učiteľov a prinášajú im úžitok.. „Program aktivizuje žiakov a učiteľov, aby sami identifikovali, čo im v škole chýba, čo by chceli zlepšiť v školskom prostredí“, hovorí Natália Zákopčanová, PR manažérka NKN. 

Teší nás, že na základných školách je stále veľa pedagógov, ktorí, napriek zložitej situácii v školstve, hľadajú riešenia a vytvárajú pre deti podmienky na záživné, zážitkové vyučovanie. Niekedy aj na úkor ich voľného času, z presvedčenia a ochoty robiť viac, a to je pridaná hodnota tohto programu“, dodáva Eva Vargová, programová manažérka NKN.

Podporu získalo 7 základných škôl 

Za 5 rokov existencie grantového programu Strecha pre váš nápad bolo podporených spolu 42 projektov, celkovou sumou vyše 41 000 €. „Keďže každý prihlásený projekt je vo svojej podstate veľmi zaujímavý a užitočný, vždy je pre nás ťažké rozhodnúť, ktoré z nich budú víťazné“, povedal pán Marcel Modranský, zástupca spoločnosti Bramac. Do rozhodovania teda každoročne zapájajú aj zamestnancov spoločnosti. A tak grantová komisia zložená zo zástupcov, i spomínaných, zamestnancov firmy Bramac, rozhodla v tomto roku o podpore siedmych projektov. 

Zameranie projektov bolo aj tento rok veľmi pestré. Rezonovala téma vytvorenia vonkajších učební a oddychových zón, aktivity projektov sa týkali aj environmentálnej výchovy, zdravého životného štýlu či rozvoja športu. Všetky tohtoročné podporené projekty nájdete tu https://nkn.sk/images/dokumenty/podporili-sme/pp-spvn-2020.pdf 
Informácie o grantovom programe nájdete tu https://nkn.sk/nase-programy/strecha-pre-vas-napad

Podpora aj napriek pandémii

Víťazným projektom sa každoročne odovzdávajú grantové šeky na tradičnom podujatí, spestrenom kultúrnym vystúpením, workshopmi či aktivitami pre žiakov víťazných základných škôl. To však tento rok, kvôli pandemickej situácii, nebolo možné. „Napriek tomu, že sa podujatie neuskutočnilo, tešíme sa, že sa nám grantový program, spolu so spoločnosťou Bramac, podarilo udržať, pretože práve v tomto období školy potrebujú pomoc a podporu. Sme predsa komunitná nadácia, a preto, aj napriek nepriaznivému obdobiu v životoch nás všetkých, stále podporujeme komunity v Nitre a Nitrianskom kraji. Pevne veríme, že sa nám to bude dariť aj naďalej“, dodáva Ľubica Lachká, správkyňa NKN. 

pic
Foto: Natália Zákopčanová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]