Autor textu: TASR
22.10.2020

Analytik: Platy v školstve sa majú riešiť regionálne, dôležité je aj motivovanie

Slovenský podiel výdavkov na vzdelávanie na celkových výdavkoch verejnej správy bol posledné roky mierne pod úrovňou krajín EÚ.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Bratislava 22. októbra (TASR) – Platy v školstve nie sú problémom celého Slovenska. Najvypuklejšie sa tento problém javí najmä v Bratislavskom kraji a v hlavnom meste Slovenska. Uviedol to analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Róbert Chovanculiak, ktorý tvrdí, že mzdy v školstve sa majú riešiť regionálne.
      
"Skutočné problémy pri mzdách sú hlavne v bratislavských okresoch, kde mzdy učiteľov nedosahujú ani miestnu priemernú mzdu. Len pre porovnanie - v Prešovskom kraji majú učitelia skoro 160 percent miestnej priemernej mzdy," povedal pre TASR Chovanculiak. Ako doplnil, riešiť to treba napríklad cez príplatky k bývaniu pre učiteľov z drahých a bohatých okresov. Poukázal aj na to, že nedostatok učiteľov je najmä v Bratislavskom kraji, čo dokazuje aj najväčšie množstvo zverejnených pracovných ponúk na chýbajúce miesta v školách. Naopak, zverejnených pracovných ponúk je najmenej v Prešovskom a Žilinskom kraji.
      
"Ďalší problém je motivovanie kvalitných učiteľov. Tento problém sa však nedá vyriešiť jednoduchým zvyšovaním platov, ale celkovou reformou fungovania školstva," povedal. Ako príklad uviedol zmenu financovanie cez vzdelávacie poukazy i zavedenie možnosti zakladať autonómne školy bez regulácie, či väčší tlak na kvalitu zo strany rodičov.
      
"Keď chceme porovnať, či na Slovensku ide do verejného vzdelávania dostatok zdrojov, nesmieme sa pozerať na podiel z HDP, ale na podiel z verejných výdavkov. V tomto porovnaní dosahuje Slovensko priemerné úrovne EÚ," povedal analytik. Slovenský podiel výdavkov na vzdelávanie na celkových výdavkoch verejnej správy bol posledné roky mierne pod úrovňou krajín EÚ (10,2 percenta - 10,5 percenta). Avšak za rok 2019 a tento rok sa dostal nad priemerné úrovne EÚ. Dôvodom je, že v tomto čase sa zvyšovali platy učiteľov, a to každý rok zhodne po desať percent. "Ak k tomuto rastu pripočítame aj zvýšené výdavky na investície a mzdy z reformného plánu, dostaneme sa niekde nad úroveň 12 percent," poznamenal Chovanculiak. Ako dodal, taktiež, ak sa porovná podiel miezd učiteľov na priemerných mzdách v hospodárstve, tak sa Slovensko nachádza blízko úrovne priemeru krajín EÚ.  

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]