Autor textu: Mária Tarišková
26.10.2020

Dištančná výučba a telesná výchova

Beh ako alternatíva namiesto klasických vyučovacích hodín.

Foto: pikist.com

Bratislava 26.10.2020 (Skolske.sk/OTS)


Aktuálna situácia spojená s ochorením COVID-19 donútila pandemickú komisiu a krízový štáb k rozhodnutiu o uzavretí škôl. Zo začiatku septembra to síce vyzeralo, že sa pri priaznivom vývoji štatistických údajov postupne prejde na klasickú výučbu, no priebeh je zatiaľ viac než nepriaznivý, čo vyústilo do ďalších opatrení. Dištančná výučba tak podľa najnovších vyhliadok pretrvá aj ďalšie týždne a učiteľom neostáva nič iné, ako využívať online platformy.

Telocvikári musia byť kreatívnejší
Zatiaľ, čo pri vyučovaní matematiky alebo slovenského jazyka stačí žiakom notebook, výklad od učiteľa a pravidelné štúdium materiálov, telesná výchova sa online odsedieť jednoducho nedá. Práve tu sa ponúka priestor učiteľom telesnej výchovy na ich kreativitu, aby žiakov rozhýbali po dni presedenom za počítačom. Niektorí si zvolili cestu online telesnej, pričom žiaci v reálnom čase vo svojej izbe vykonávajú cviky predvádzané učiteľom, iní situáciu riešia videodokumentáciou, ktorú im žiaci musia pravidelne posielať.

Prečo je beh ideálna voľba “domácej” telesnej
V čase, kedy sa kolektívne športy nedajú vykonávať, sa treba zamyslieť nad vhodnou individuálnou aktivitou. Síce ich je v ponuke množstvo, pri mnohých je potrebný dozor vyučujúceho, aby si dieťa nesprávnou technikou vykonávanej aktivity neublížilo. Ale prečo práve beh?
- S behaním môže začať skoro každý a prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. Nie je teda podmieneným doterajšími získanými skúsenosťami, pretože sa jeho intenzita a dĺžka dá jednoducho prispôsobiť na každého žiaka osobitne.
- Behanie odbúrava stres, depresie a dokonca zlepšuje celkovú psychickú pohodu. A presne to je niečo, čo pri súčasnej situácii potrebujú žiaci, aby sa s ňou dokázali lepšie vysporiadať. 

- Jednu až dve hodiny po behu sa v tele uvoľňujú endorfíny, ktoré zlepšujú náladu. Vďaka lepšiemu prekrveniu mozgu zlepšuje pamäť a schopnosť koncentrácie. Táto aktivita je teda vhodná aj medzi zdĺhavými online hodinami s učiteľmi s monotónnym hlasom, ktorí sa, povedzme si narovinu, nie vždy najjednoduchšie dajú vnímať.
- Primerané zaťaženie organizmu behom zlepšuje a udržuje dobrú funkciu imunitného systému. Počas mierneho vytrvalostného zaťaženia sú totižto bunky imunitného systému lepšie zásobené kyslíkom, čím sa zvyšuje ich funkčnosť. Na to, aby si vaše ratolesti posilnili imunitu, tak nepotrebujú podávať osobné rekordy, ani behať 10 kilometrov denne. 
- Beh má však ešte množstvo ďalších výhod. Z tých hlavných spomenieme napríklad to, že spomaľuje proces starnutia, predlžuje aktívnu časť života, spomaľuje zmenšovanie vitálnej kapacity pľúc, pôsobí ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, spomaľuje rednutie kostí, zlepšuje kvalitu spánku (urýchľuje zaspávanie a prehlbuje spánok), znižuje obsah triglyceridov v krvi, znižuje krvný tlak či znižuje hladinu “zlého”  zvyšuje hladinu “dobrého” cholesterolu.

​​​​​​​Čo je na beh potrebné?
Čo sa týka pomôcok, beh je jednou z najnenáročnejších aktivít. Na jeho výkon nemusíte siahať po všemožných drahých zariadeniach, ani prestavovať detskú izbu na domácu posilňovňu plnú železných činiek. Všetko, čo potrebujete k tomu, aby si žiaci mohli namiesto telesnej výchovy v škole odbehnúť pár kilometrov v okolí domova, je kvalitná bežecká obuv a primerané oblečenie. V chladnejšom počasí sa odporúča obliekať na seba viac tenších vrstiev, medzi ktorými sa vytvorí vrstva vzduchu, ktorá slúži ako ďalší termoizolant. Nezabúdajte ani na bezpečnosť počas dní, kedy sa skôr stmieva, a tak apelujte na používanie reflexných prvkov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]