Autor textu: TASR
28.10.2020

Jeden svet predstaví dokument z produkcie Leonarda DiCapria

Víťaz Medzinárodného filmového festivalu Sundance približuje tím odhodlaných vedcov, ochranárov, investigatívnych novinárov a odvážnych tajných agentov.

Na archívnej snímke herec Leonardo DiCaprio. FOTO TASR/AP

Bratislava 28. októbra (TASR) - Medzinárodný filmový festival Jeden svet, ktorý sa uskutoční od 5. do 11. novembra ako online podujatie, predstaví dokument z produkcie Leonarda DiCapria i klimatickú výstavu. Na divákov z celého Slovenska čaká takmer 50 dokumentárnych filmov a desiatky diskusií spájaných s festivalovou témou voľby. Program poukáže na vzťahy, nové technológie, politické režimy aj duševné zdravie. TASR o tom informovala PR manažérka Ivana Schwarz.

"Dokumenty sme vyberali s ohľadom na dôležitosť a aktuálnosť témy, no prihliadali sme aj na atraktívnosť spracovania. Nachádzajú sa na celej škále, od náročnejších po vhodné aj pre diváka 'doku–nováčika'. V našej 'klíma-výberovke' sú filmy, ktoré túto strašidelne vážnu tému riešia cez filmovú poetiku, humor, úchvatné zábery, nadhľad i nasadenie vlastného života," hovorí umelecká riaditeľka festivalu Jeden svet Diana Fabiánová.

Organizátori dávajú do pozornosti napríklad príbeh austrálskeho filmu 2040, za ktorým stojí oceňovaný režisér Damon Gameau. "V obavách o planétu, ktorú raz zdedí jeho štvorročná dcéra, sa vydáva preskúmať budúcnosť nášho sveta. Na tejto ceste sa stretáva s inovátormi v oblasti ekonómie, technológií, poľnohospodárstva či vzdelávania," hovorí Gameau. Z produkcie amerického herca a zapáleného aktivistu Leonarda DiCapria je dokument More tieňov. Víťaz Medzinárodného filmového festivalu Sundance "thrillerovským" spôsobom približuje tím odhodlaných vedcov, ochranárov, investigatívnych novinárov a odvážnych tajných agentov. Spolu s mexickým námorníctvom sa snažia zachrániť posledné jedince sviňúch.

Hlavným sprievodným podujatím festivalu je klimatická výstava s názvom volba2050.world v Novej Cvernovke. Umelecky spracováva dva možné scenáre vývoja pre ľudstvo v kontexte klimatickej zmeny. Prvým z nich je vývoj založený na našom doterajšom prístupe. Druhý scenár predstavuje pozitívny vývoj, ktorý by vzal do úvahy odporúčania svetovej vedeckej komunity. Súčasťou výstavy sú aj dokumentárne videá s domácimi a zahraničnými odborníkmi, ktoré predstavujú odlišné perspektívy budúcnosti. "Výstava vznikla ako spolupráca medzi projektom neziskovej organizácie Človek v ohrození – One Planet For All s iniciatívou Nestrácajme čas a Nadáciou Cvernovka," priblížila Schwarz výstavu, ktorá vo svojej fyzickej podobe bude plne sprístupnená verejnosti po ukončení alebo zmiernení pandemických opatrení. Už teraz je však dostupná jej online podoba na volba2050.world.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]