Autor textu: Mária Tarišková
29.10.2020

Čistý vzduch v interiéri: Znak zdravého životného štýlu a dlhovekosti

V minulosti sme to možno tak nevnímali, dnes je to ale celkom iné. Kvalita vdychovaného vzduchu významne ovplyvňuje nielen pohodu a výkon človeka, ale aj jeho zdravie.

Foto: DimaBerlin / Shutterstock.com

Bratislava 29.10.2020 (Skolske.sk/OTS)

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je znečistenie ovzdušia pre zdravie nášho tela hlavným rizikovým faktorom. „Zdravý“ vzduch v byte je preto istým znakom zdravého životného štýlu a dlhovekosti, ktoré môžeme podporiť a zlepšiť najmä jeho pravidelným čistením.

Podľa lekárov, aby sme boli v pohode, musí byť v miestnosti najmenej 80 % čistého vzduchu. A práve malé deti, ktoré ešte nemajú vyvinutý a posilnený imunitný systém obrany tela pred všetkými druhmi chorôb, sú na nezdravé ovzdušie najcitlivejšie. Našťastie vieme, ako to môžete zmeniť.

Vzduch v byte môže byť ešte špinavší ako vonku
Toxické znečistenie z ulice vstupuje do bytu vetraním. V samotnom byte sú zdrojmi znečistenia ovzdušia látky emitované aj pri varení, z kobercov, farieb a nekvalitného nábytku. Tabakový dym obsahuje viac ako tisíc škodlivých látok. Rôzne malé chĺpky a odumreté kožné vločky lietajúce vo vzduchu môžu spôsobiť alergické reakcie častejšie ako chlpy domácich miláčikov. Nebezpečné spóry plesní, patogénne vírusy a baktérie môžu „plávať“, pri minimálnom vetraní, vo vzduchu až niekoľko dní. Preto býva práve vzduch v interiéri často nebezpečnejší ako vonku. Ako to môžete zmeniť?

Zvýšenie interiérovej vlhkosti pomôže
Každý rodič by určite chcel vedieť, kde má jeho dieťa tlačidlo, ktoré vypína jeho alergie, nádchu a všetky druhy akútnych respiračných ochorení. A predstavte si, že existuje. V podobe relatívnej vlhkosti v miestnosti.

Zo všetkých zariadení určených na zlepšenie parametrov vzduchu v byte, má práve zvlhčovač vzduchu s čističkou tú najväčšiu šancu na úspech zbaviť vás a vaše deti všetkých týchto problémov.
Deti majú v sebe niekoľko termoregulačných mechanizmov. Pokiaľ im ale nie sú vytvorené optimálne podmienky, ich organizmus a imunita slabne. A aj nízka vlhkosť v interiéri vytvára pre deti silnú záťaž a vedie k vážnym poruchám. Vysychá im sliznica, objavujú sa problémy s pokožkou, klesá spomínaná imunita a telo sa pred patogénnymi mikroorganizmami nedokáže brániť. Navyše môže suchý vzduch v miestnosti viesť k problémom so spánkom a ochoreniu obličiek.

Preto pravidelne vetrajte, používajte zvlhčovač vzduchu a nebojte sa tráviť viac času na čerstvom vzduchu v prírode. Prospeje to nielen vašim deťom, ale aj vám.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]