Autor textu: TASR
12.11.2020

Slovenská rektorská komora udelila Cenu za umenie Ž. Dubovej z VŠVU v Bratislave

Ocenená vystavovala svoje diela na výberovej kolektívnej výstave Images Captured in Glass - Unique Contemporary Glass Art from Slovakia.

Na snímke Žofia Dubová. Foto: Archív Žofie Dubovej.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Slovenská rektorská konferencia (SRK) udelila Cenu za umenie 2020 Žofii Dubovej, doktorandke Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave za súbor diel, ktorý bol prezentovaný v galérii Hempel Glassmuseum v Dánsku. Cenu odovzdal vo štvrtok v Bratislave viceprezident SRK Ferdinand Daňo. TASR o tom informovala referentka pre komunikáciu s médiami SRK Ľubica Benková. 

Ocenená vystavovala svoje diela na výberovej kolektívnej výstave Images Captured in Glass - Unique Contemporary Glass Art from Slovakia. Súbor ocenených diel z prác Drawing (2014 - 2019) a zo série diel The Line (2018 - 2019) bol prezentovaný v galérii Hempel Glassmuseum v Dánsku v roku 2019. Ide o veľkorozmerné tabuľové sklá, ktoré sú nosičom pre maliarske a kresliarske výkony. Obsahom jednotlivých diel sú najmä východiská v krajine a prírode. Výnimočná na týchto prácach je ich technologická realizácia, ale aj práca so skleneným materiálom, možnosť vnímať dielo v priesvitoch, ako aj v kombinácii so svetlom a tieňom.

Dubová je absolventkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Štúdium maľby v ateliéri Daniela Fischera ukončila v roku 2016. Počas tohto obdobia absolvovala stáž v ateliéri skla a zahraničné pobyty v USA a Portugalsku. Od roku 2018 je doktorandkou na VŠVU u Emöke Vargovej. Vo svojej tvorbe sa zaoberá predovšetkým témou krajiny, ktorú ďalej spracováva na plátne, skle či na papieri. Oceňovaný je spôsob, akým konštruuje obrazy. 

pic
Snímka z výstavy Žofie Dubovej Images Captured in Glass - Unique Contemporary Glass Art from Slovakia. Foto: Archív Žofie Dubovej.

Daňo pozitívne hodnotí medzinárodný úspech nominantky. "Žofia Dubová je výraznou osobnosťou nastupujúcej generácie slovenskej maľby, ktorá sa presadila aj v medzinárodnom prostredí. Pre SRK je potešením oceniť túto talentovanú umelkyňu," povedal Daňo. Ocenená svoje diela prezentovala na viacerých skupinových a samostatných výstavách na Slovensku, v Česku, Poľsku, Nemecku, Rusku, USA, Dánsku, Švédsku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku a Portugalsku. 

Cena SRK za umenie je udeľovaná od roku 2012 študentom alebo absolventom vysokoškolského štúdia či kolektívu autorov, ktorí sú autormi hodnotného a verejne prístupného umeleckého diela, alebo za umelecký výkon majúci národný, respektíve nadnárodný, význam. Cena sa udeľuje v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]