Autor textu: TASR
14.11.2020

Pred 180 rokmi sa narodil impresionista Claude Monet

Monet bol veľkým milovníkom prírody, obdivoval jemnú krásu kvetov, ktoré sa stali charakteristickou súčasťou jeho tvorby.

Žena pózuje pred olejomaľbou "Le Bassin Aux Nymphéas" z roku 1919 od francúzskeho impresionistu Claude Moneta, foto z archívu. FOTO TASR/AP

Paríž/Bratislava 14. novembra (TASR) - Obraz Impresia - východ slnka (Impression, soleil levant) francúzskeho maliara Clauda Moneta, ktorý prezentoval na výstave v roku 1874, inšpiroval jedného z kritikov k použitiu ironicky mysleného pomenovaniu impresionizmus. Pojem sa však neskôr ujal a Claude Monet sa stal najtypickejším predstaviteľom impresionizmu, ktorému ostal verný do konca života. Od jeho narodenia uplynie v sobotu 14. novembra 180 rokov.

Claude Monet sa narodil 14. novembra 1840 v Paríži v rodine obchodníka. Detstvo a mladosť prežil v meste Le Havre, kde sa začal zaoberať kresbou a karikatúrami. Do krajinomaľby ho neskôr zasvätil Eugéne Boudin, pod ktorého vedením maľoval obrazy z námorníckeho prostredia.

Vojenskú službu absolvoval Monet v rokoch 1860-1862 v Alžírsku, ale pre týfus ju predčasne ukončil. Stihol však načerpať inšpiráciu tamojším prostredím a farebnosťou krajiny. Dojmy z Alžírska sa pokúšal preniesť aj na plátno pod vedením Charlesa Gleyra, u ktorého súkromne študoval od roku 1862. V jeho ateliéri spoznal maliarov Pierre-Augusta Renoira, Frederica Bazilla a Alfreda Sisleyho. Ich vzájomné dlhé debaty o umení a spoločné maľovanie v prírode postupne vyústilo do formovania impresionizmu.

Pred prusko-francúzskou vojnou utiekol Monet do Londýna, kde maľoval v miestnych parkoch a na brehu Temže. V Londýne objavil aj inšpirujúce diela anglických maliarov Johna Constabla a Williama Turnera.

V roku 1870 sa zosobášil s modelkou Camille Doncieuxovou, ktorá mu porodila dvoch synov. Pani Monetová však v roku 1897 podľahla tuberkulóze. Po jej smrti sa maliar zblížil s Alice Hoschedéovou, ktorá sa podujala vychovávať jeho deti spolu so svojimi vlastnými. Spoločne žili v meste Poissy, ktoré však maliar nemal rád a preto sa neskôr presťahovali do malebnej obce Giverny. Tam sa natrvalo usadili a v roku 1892 zosobášili.

Monet bol veľkým milovníkom prírody, obdivoval jemnú krásu kvetov, ktoré sa stali charakteristickou súčasťou jeho tvorby. Podľa jeho obrazu Impresia - východ slnka (Impression, soleil levant), ktorý prezentoval na výstave nezávislých maliarov v ateliéri fotografa Nadara na Boulevard des Capucines v apríli 1874 v Paríži, pomenovali nový maliarsky smer - impresionizmus. Pojem myslený ironicky použil kritik Louis Leroy po zhliadnutí práve Monetovho obrazu, ktorý považoval za nedokončený.

Pomenovanie sa neskôr vžilo a ostalo už natrvalo označením tvorivého úsilia skupiny a rozvoja novej maliarskej techniky. Tá spočívala v kladení drobných farebných škvŕn vedľa seba, čím sa vytváralo akési tkanivo čistých tónov, z ktorých je prakticky vylúčená čierna farba.

Monet, a vlastne všetci impresionisti sa usilovali podať obraz krajiny alebo predmetu tak, ako sa javí nášmu oku v určitom okamihu. Impresionizmus stál pri zrode a rozvoji moderného vytváraného umenia z konca 19. a začiatku 20. storočia.

Medzi najznámejšie Monetove diela patria napríklad Obed v záhrade, Kopy sena pri západe slnka, Londýnsky parlament, Terasa v St. Adresse, Dáma so slnečníkom, Prechádzka a obrazy zo série Lekná.

Claude Monet zomrel 5. decembra 1926 vo Giverny vo veku 86 rokov. Jeho obraz Jazero s leknami patrí medzi najdrahšie maľby sveta, v roku 2008 bol na dražbe aukčného domu Christie’s v Londýne vydražený za 40,9 milióna libier.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]