Autor textu: Patrik Mindžák
21.11.2020

Tohtoročné triumfy a pády slovenského futbalu

Čudný rok znamenal aj kolísavé výkony.

Na archívnej snímke futbalisti Slovenska sa tešia po výhre 2:1 v zápase finále play off o EURO 2020 Severné Írsko - Slovensko. FOTO pre TASR/PA/Brian

Bratislava 21.11.2020 (Skolske.sk)

Rok 2020 je špecifický. Iný ako minulé kalendárne roky. Samozrejme, pre výskyt nového vírusu. Bojuje sa proti nemu na rôznych frontoch. Aj na tých športových. Mnoho podujatí bolo zrušených, či presunutých. Medzi nimi po prvýkrát aj olympijské hry. Nikdy sa v histórii hry nepreložili. Až dodnes. Presunuli sa na leto nasledujúceho roku. Stále existuje veľa otáznikov, ako sa hry usporiadajú – napríklad či s divákmi alebo bez nich. Koronavírus výrazne ovplyvnil nespočetné množstvo športových odvetví. Aj futbal. Na klubovej, ale aj reprezentačnej úrovni. Majstrovstvá Európy sa preložili na ďalší rok.
​​​​​​​
Slovenský reprezentačný futbalový rok väčšinou začína v marci. Tentoraz tomu tak ale nebolo. Sokolov sme mohli sledovať až v septembri. Načali sme druhú edíciu Ligy národov. Úvodný zápas sme odohrali proti Čechom. V Bratislave sme zápas nezvládali od prvotných minút. Polčas sme ako-tak ukopali na bezgólový stav, ale začiatok toho druhého bol v jasnej verzii našich susedov. Dva rýchle góly Čechov upokojili, pokračovali v držaní lopty a Slovákov do ničoho nepúšťali. V poslednej desaťminútovke pridali ďalší gól, na ten ale nádhernou strelou odpovedal nováčik Schranz.

So zvesenými hlavami sa cestovalo do izraelskej Netanye. Po Ďurišovej úspešnej strele v úvodnej štvrťhodine to s našimi vyzeralo nádejne. Opticky sme neboli lepším mužstvom, ale súpera sme do vyloženej šance nepúšťali. Nadišiel nadstavený čas v druhom polčase. Slovenskí sokoli viedli o jeden zárez. Nevinne vyzerajúca akcia domácich skončila gólom. Ďalší už nepadol. V septembrovom asociačnom termíne sme tak získali iba bod. Každému sa málil.
​​​​​​​
Ako aj iné reprezentácie, tak aj našu ovplyvnil uvedený vírus. Lobotka z dôvodu klubovej karantény na zraz vycestovať nemohol, na druhej strane Škriniar mal pozitívny test. Október bol preto omnoho náročnejší. Nielen z dôvodu výskytu koronavírusu v tíme. Okrem dvoch zápasov v Lige národov nás čakal ďalší duel. Omnoho dôležitejší. Súboj s Írskom o postup do finále kvalifikácie na majstrovstvá Európy.

pic
Na archívnej snímke slovenskí futbaloví reprezentanti Milan Škriniar (uprostred) a Róbert Mak (druhý sprava). FOTO pre TASR/PA/Liam McBurney

Práve ním sme tento mesiac začali. Veľa futbalovej krásy nepriniesol. Ani z jednej strany. Rozhodovať tak museli pokutové kopy. Lotériu sme s bravúrou zvládli, najmä panenkovská penalta Greguša stála za to. Víťazstvo znamenalo postup do finále kvalifikácie proti ďalšiemu ostrovnému súperovi – Severnému Írsku.

Po náročnom dueli sa odlietalo do Škótska na zápas Ligy národov bez pozitívne testovaného Mihalíka a jedného člena realizačného tímu. Novovytvorená stopérska dvojica Valjent – Ňiňaj nezvládla situáciu v 54. minúte, inkasovali sme a dorovnať sa nám, žiaľ, nepodarilo.
​​​​​​​
Prílet na Slovensko a ďalšie kolo testovania znamenalo vypadnutie hlavného trénera Hapala pre pozitívny výsledok. Zápas v Trnave tak odkoučoval Brunegraf. Zdalo sa, že sa mužstvo po neúspechu rýchlo otriaslo, do polčasu sme viedli dvojgólovým vedením vďaka zásahom rekordéra Hamšíka a Maka. Druhé dejstvo môžeme považovať za jeden z najväčších neúspechov slovenských sokolov v histórii. Vyslali sme iba dve strely mimo bránu, zato náš protivník z Izraela štrnásť, z toho sedem do priestoru troch žrdí. Ostrostrelec Zahavi znížil v 68. minúte, o ďalších osem minút dorovnal. Niekoľko momentov pred uplynutím riadnej hracej doby prišiel šok – Zahaviho strela spoza šestnástky skončila v našej sieti. Hráč holandského PSV sa tak mohol tešiť z hetriku a nádhernej otočky. Október tak priniesol dve ďalšie prehry v edícii turnaja Ligy národov, po štyroch zápasov sme mali na konte iba bod.

​​​​​​​Najdôležitejší termín ale prišiel v novembri. Znova nás čakali tri duely. Tentokrát už bez trénera Hapala, ktorého nahradil dočasný kouč Tarkovič. Očakáva sa, že by sa mohol stať onedlho aj tým hlavným. Čakalo ho pekelné privítanie v podobe zápasu roka v Severnom Írsku, ale ešte predtým musel zostaviť mužstvo. Šesť hráčov bolo v karanténe, Tarkovič tak oslovil bývalých reprezentantov. Hubočan pozvanie prijal, Škrteľ bol zranený, Nemec odmietol. Na zraz prišiel aj kontroverzný Weiss.

Koncentrované mužstvo pricestovalo do Belfastu. Po chybe domácich otvoril skóre Kucka. Už to vyzeralo, že duel skončí naším tesným víťazstvom. Záverečný nápor Severných Írov znamenal vlastenec uzdraveného Škriniara. Predĺženie bolo taktické, ani jedna strana nechcela urobiť chybu. A jedna predsa prišla. Domáci nešťastník Evans pristavil loptu Ďurišovi, ten nezaváhal a poslal loptu k bližšej žrdi. Lopta sa ocitla v sieti. Vypuklo obrovské nadšenie v celom tíme. Po eufórii sa hráči upokojili a sústredili na koniec zápasu. Výsledok sa nezmenil. Slovenskí futbalisti tak postúpili druhýkrát v histórii (a druhýkrát v rade) na európsky šampionát. Slovensko sa predstaví v skupine E s konkurenciou zo Španielska, Poľska a Švédska. Finálový turnaj sa mal konať tento rok, pre pretrvávajúcu pandémiu bol ale odložený na ten ďalší.

pic
Na archívnej snímke slovenský futbalový reprezentant Michal Ďuriš (vľavo) sa teší po strelení gólu. FOTO pre TASR/PA/Liam McBurney

Po skromnej oslave cestovali do Trnavy, kde tri dni po postupe privítali Škótov. Hoci hosťom chýbali viacerí hráči základnej zostave, vôbec to tak nevyzeralo, držali častejšie loptu, boli nebezpečnejší. Svoje šance nevyužili, nenápadná strela Greguša znamenala naše vedenie. Hostia si výraznú šancu vypracovali až v nadstavenom čase druhého polčasu. Rozhodca Kovacs pridal tri minúty. Pár sekúnd po uplynutí tejto doby vystrelil z hranice šestnástky Griffiths k vzdialenejšej tyči. Nádherným zákrokom sa blysol Rodák, zvíťazili sme a priblížili k záchrane v druhej výkonnostnej skupine Ligy národov. Česi doma porazili Izrael, strácali sme iba bod na Zahaviho družinu.
​​​​​​​
Posledný duel sa konal v českej Plzni. Museli sme bezpodmienečne zvíťaziť a dúfať v neprehru Škótska na horúcej izraelskej pôde. Ak by sa tak nestalo, vypadli by sme do nižšej divízie k tímom ako Azerbajdžan, Luxembursko, Arménsko, Kosovo či Litva. Domáci Česi taktiež hrali o veľa. V prípade ich triumfu a uchmatnutie bodového zisku izraelských kolegov by postúpili do výkonnostne lepšej divízie práve oni na úkor Škótov. Zápas začal domácou iniciatívou. Po dvoch nepremenených šanciach to nakoniec padlo z hlavičky Součkovi. Aj začiatok druhej polovice patril Čechom, pridali druhý gól, kontrolovali hru a stav sa už nezmenil.

pic
Na archívnej snímke zľava kapitán Marek Hamšík, Róbert Mak, Ondrej Duda, Stanislav Lobotka, Juraj Kucka, Albert Rusnák, Peter Pekarík, Ľubomír Šatka a Milan Škriniar. FOTO pre TASR/PA/Liam McBurney

Slovenskí futbalisti tak zažili azda najdivnejší rok. Bol horko-sladký. Síce postúpili na majstrovstvá Európy, ale v druhej divízii Ligy národov sa neudržali a vypadli do tretej. Z ôsmich zápasov v tomto kalendárnom roku dokázali iba raz zvíťaziť v riadnej hracej dobe, trikrát remizovali a až štyrikrát ťahali za kratší koniec. Napriek tejto hrozivej bilancii slovenských fanúšikov hreje práve postup na EURO 2020.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]