Autor textu: TASR
26.11.2020

Zelená škola: Žiaci by nevedeli vysvetliť, ako emisie CO2 ovplyvňujú zmenu klímy

Globálne témy ako klimatické zmeny, migrácia či ľudské práva sú veľmi aktuálne, no neostáva na ne vo výučbe čas, tvrdí manažérka programu. 

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Zvolen 26. novembra (TASR) - Takmer 60 % slovenských žiakov vo veku 15 rokov by nedokázalo vysvetliť, ako emisie CO2 ovplyvňujú globálnu zmenu klímy. „Slovensko sa v celosvetovom testovaní globálnych kompetencií síce ocitlo mierne nad priemerom, patríme však medzi krajiny s najvýraznejšími rozdielmi medzi porovnávanými školami,“ informovala TASR manažérka programu Zelená škola Zuzana Gallayová.
      
Ako dodala, zatiaľ čo do najlepšej skupiny patrilo 3,6 % žiakov výlučne navštevujúcich gymnáziá, 42,2 % slovenských žiakov sa zaradilo do rizikovej skupiny a v oblasti globálnych kompetencií nedosiahli ani základnú vedomostnú úroveň. „Jednou z najhoršie uchopených tém v rámci globálnych kompetencií je práve klimatická zmena,“ uviedla.
      
„Globálne témy ako klimatické zmeny, stav životného prostredia, migrácia, či pracovné podmienky a ľudské práva sú veľmi aktuálne. Nezostáva však na ne vo výučbe čas. Pritom by bolo možné ich vložiť do mnohých vyučovacích predmetov a oblastí, od etiky až po matematiku či biológiu. Bolo vytvorených mnoho metodických príručiek, ktoré pomáhajú rozvíjať globálne kompetencie u žiakov na všetkých predmetoch,“ poznamenala lektorka Zuzana Labašová zo Zelenej školy.
      
„Dôležité je, aby nešlo o jednorazové vyučovacie hodiny na tieto témy, ale systematickú prácu. Na Slovensku máme 240 škôl, ktoré pracujú v programe Zelená škola. Denne robia praktické kroky na zníženie uhlíkovej stopy“ doplnila Gallayová.  
      
Na základnej škole v Klátovej Novej Vsi v okrese Partizánske chodia žiaci aj učitelia do školy bicyklom. Vo Veľkom Šariši v Prešovskom okrese vedúca jedálne základnej školy uprednostnila regionálnych dodávateľov potravín. V Prešove v Materskej škole Budovateľská znížili množstvo odpadu z potravín o 20 %. Deviataci z Novej Bane v okrese Žarnovica zas zaviedli triedenie odpadu a znížili jeho množstvo o vyše 25 %.
      
Čo ďalšie môžeme urobiť v bežnom chode domácností a čo je úloha štátov, aby sme kráčali k uhlíkovej neutralite bude témou online diskusie s názvom Aj teba klíma potrebuje. Sprevádzať ňou bude Michal Wiezik z fakulty ekológie a environmentalistiky vo štvrtok (26. 11.) o 18.00 h na facebooku Zelenej školy.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]