Autor textu: Mária Tarišková
27.11.2020

Ako prispôsobiť deťom priestor pre domáce online vyučovanie

Súčasná situácia nás núti adaptovať sa nielen na nové druhy vykonávania práce ako je home office, ale aj naše deti si musia zvykať na nový druh vyučovania, a to online vyučovanie.

Foto: Maria Symchych/Shutterstock.com

Bratislava 27.11.2020 (Skolske.sk/OTS)

Pre deti je trávenie času v zatvorenej miestnosti pri monitore oveľa viac náročné ako pre dospelých, a preto by ich priestory mali byť čo najviac vyhovujúce pre takéto vzdelávanie.

Na čo si teda dať pozor pri zariaďovaní priestorov pre online výučbu?

Vyberte správnu miestnosť
Miestnosťou na učenie nemusí byť zákonite detská izba, alebo akákoľvek vhodná miestnosť, ktorá má dostatok priestoru, svetla a je ďaleko od hluku. Najmä ak sú deti mladšie, hračky v detskej izbe by mohli odvádzať ich pozornosť od učenia, a preto je vhodnejšie zvoliť pracovňu alebo inú tichú miestnosť.
 
Internet na dosah
Dôležité je tiež, aby dieťa malo dostatočne silné internetové pripojenie a tak sa zamedzilo nadbytočnému sekaniu či vypadávaniu signálu počas online hodín. Vypadávanie internetu pôsobí veľmi otravne a ruší celý priebeh vyučovania.
 
Pripravte priestor na učenie
Voľný písací stolík je pre vytvorenie domáceho pracovného priestoru základom. Dieťa potrebuje okrem umiestnenia počítača či notebooku dostatočný priestor na písanie cvičení či uloženie kníh. Ak máte deti dve a ich online vyučovanie sa prekrýva, je vhodné písacie stolíky umiestniť do rôznych miestností, aby sa vzájomne nerušili.
 
Zvoľte vhodné sedenie a svetlo
Hoci sa to môže zdať nepodstatné, ale nielen dostatočne pohodlné sedenie pri online vyučovaní priamo ovplyvňuje sústredenosť dieťaťa počas výučby. Dôležitý je tiež dostatok osvetlenia miestnosti. Ak je miestnosť tmavá, môže byť dieťa skôr ospalé ako pri dostatočnom osvetlení.
Pohodlná stolička zamedzuje predčasnej bolesti sedacích partií. Je potrebné si uvedomiť, že deti niekedy na online vyučovaní strávia dlhé hodiny v jednej polohe, a preto je potrebné, aby im stolička poskytovala dostatočný komfort. Ak takou stoličkou vaša domácnosť nedisponuje a takáto investícia sa vám zdá príliš vysoká, môžete pri jej kúpe použiť rôzne zľavové kupóny
 
Minimalizujte rušivé elementy
Pri domácom učení je potrebné, aby sa dieťa mohlo dostatočne sústrediť.  Takže odstráňte všetky potenciálne rušivé elementy, a teda všetky nadbytočné zvuky. V blízkosti miestnosti, kde sa dieťa vzdeláva nevysávajte, nepúšťajte hlasno televíziu ani netelefonujte.
 
Zabezpečte potrebné pomôcky
Nemenej dôležitou časťou prípravy je samotná príprava pomôcok. Okrem potrebných učebníc by dieťa malo mať na dosah všetko, čo môže počas vyučovania potrebovať. A teda pastelky, pravítka, náhradné perá, lepidlá či iné pomôcky. Zamedzíte tak zbytočnému odbiehaniu z miestnosti a narušovaniu kontinuity vyučovania.
 
Postupne sa ukazuje, že aj online vyučovanie má svoje plusy, avšak iba za podmienok, že sa deti dokážu na vyučovaní správne sústrediť. Preto je nutné vytvoriť im dostatočný priestor, aby sa mohli správne realizovať.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]