Autor textu: TASR
28.11.2020

V základnej škole v Štiavnickej Bani majú dravcov, opice, krokodíla aj leguána

Súčasťou školského areálu je aj Aves park zameraný na prírodovednú gramotnosť.

Na snímke riaditeľ Základnej školy s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach Pavol Michal a exotické papagáje. V základnej škole, kt

Štiavnické Bane 28. novembra (TASR) – Základnú školu s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach chceli pred niekoľkými rokmi uzatvoriť a miestne deti poslať do škôl v neďalekej Banskej Štiavnici. Dnes je situácia opačná, vlastný dopravný systém školy už nestačí a deti z okolia vozí aj špeciálna linka regionálneho dopravcu. Reportáže z prostredia školy tu dokonca natáčali štáby z Nemecka, Francúzska a ďalších európskych krajín.

V základnej a materskej škole v Štiavnických Baniach bol pred niekoľkými rokmi nedostatok žiakov, v súčasnosti sú kapacity plné, viac ako polovica z nich do školy dochádza z okolia. „Máme vlastný dopravný systém, ktorým vozíme žiakov materskej školy a prvého stupňa. Druhý stupeň vozí špeciálna linka zriadená regionálnym dopravcom SAD Zvolen,“ vysvetlil riaditeľ školy Pavel Michal. Z 259 detí do školy autobusmi cestuje 170.

Záchranou pre obecnú školu bolo sokoliarstvo, ktoré priniesol práve riaditeľ. „Sme prvou základnou školou na svete, na ktorej sa vyučuje ako povinný predmet,“ prezradil Michal s tým, že práca s dravcami je klasifikovaná rovnako ako iné predmety. „Absolvovať ho musia aj deti, ktoré sokoliarstvo nezaujíma. Ale to je rovnaké ako s matematikou, geografiou či biológiou,“ vysvetlil Michal. Podľa riaditeľa sú vďaka tomu žiaci 8. a 9. ročníka na úrovni profesionálneho sokoliara a veľmi ľahko si nájdu uplatnenie aj na trhu práce. V rámci biologickej ochrany ide najmä o pozície na civilných či vojenských letiskách, v mestách, na poľnohospodárskych družstvách či v cestovnom ruchu, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

pic
Na snímke dravce v Základnej škole s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach, ktorá je prvou základnou školou na svete s povinným predmetom sokoliarstvo. Štiavnické Bane, 18. novembra 2020. EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla 

Súčasťou školského areálu je aj Aves park zameraný na prírodovednú gramotnosť. Okrem viac ako šiestich desiatok rôznych dravcov v základnej škole možno nájsť aj exotické papagáje, ryby, korytnačky, krokodíla, leguána, chameleóna, kone či opice. Vďaka záchranným programom v spolupráci so zoologickými záhradami sa žiaci v priamom kontakte stretávajú s kriticky ohrozenými druhmi živočíchov. Patria medzi ne napríklad tamaríny pinčie, malý druh primátov z Kolumbie, či orliaky kamčatské, ktoré patria k najväčším lietajúcim dravcom na svete.

V areáli parku možno nájsť aj tematické záhrady. Medzi tropickou, provensálskou, dažďovou a japonskou, vyniká najmä prvá vertikálna exteriérová záhrada na Slovensku umiestnená priamo na stene budovy školy. „Záhrady slúžia na zadržiavanie vody, ktorú potom opätovne používame na zavlažovanie. Ročne takto zachytíme 1.300.000 litrov,“ vysvetlil Michal. „Chceli by sme urobiť aj ďalšiu atypickú nádrž na zadržiavanie vody, ktorá by súčasne slúžila ako učebňa,“ prezradil riaditeľ s tým, že aj keď o ničom podobnom vo svete ešte nepočul, technicky je možné ju vybudovať.

Areál školy je počas roka bezplatne prístupný aj verejnosti, sprievodcov robia študenti, vďaka čomu získavajú ďalšie zručnosti a schopnosti najmä v oblasti komunikácie. Na jar a na jeseň prichádzajú najmä exkurzie z iných škôl, počas leta napríklad rodiny s deťmi. Školu, ktorej ešte pred niekoľkými rokmi hrozil zánik, teraz počas júla a augusta navštívi v priemere asi 12.000 návštevníkov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]