Autor textu: Natália Lohyňová
30.11.2020

50. výročie našej Tilgnerky

Naša škola tento rok oslavuje okrúhle narodeniny! 

Foto: Natália Lohyňová

Sme Spojená škola, čo znamená, že máme nielen základnú školu, ale aj osemročné a päťročné bilingválne gymnázium. Všetko sa to však začalo práve našou Základnou školou Fraňa Kráľa.

Bratislava 30.11.2020 (Skolske.sk)

Presne 1. septembra 1970 sa na novom sídlisku Karlova Ves – Rovnice, na Tilgnerovej ulici č. 14, začalo vyučovanie v novej 22-triednej základnej deväťročnej škole. Volala sa chvíľu podľa Viktora Tilgnera, ale od roku 1975 dostala názov ZŠ Fraňa Kráľa, ktorý bol kedysi populárnym spisovateľom.

Naša škola sa od svojho vzniku profilovala na vyučovanie cudzích jazykov. Od tretieho ročníka základnej školy sa vo výberových triedach (žiaci robili prijímacie skúšky) vyučoval anglický jazyk. Od piateho ročníka so vo všetkých triedach vyučoval ruský jazyk. Popri Puškinovom pamätníku, súťaži žiakov v ruskom jazyku, sa od roku 1975 na škole organizoval aj Shakespearov pamätník a od školského roku 1990/91 sa povinne, od prvého ročníka, začal vyučovať anglický jazyk.

pic
Foto: Natália Lohyňová

V septembri roku 1992 sa na škole otvorili ďalšie triedy a do siete škôl bolo pridané osemročné gymnázium, ktoré bolo súčasťou dvanásťročného experimentálneho projektu.

Za zmienku určite stojí náš úspešný POT (prvá olympiáda Tilgnerka), ktorý sa konal prvý krát v roku 1997 za pomoci učiteľov telesnej výchovy. Do dnešných dní si pripomíname prvý júnový deň, okrem dňa detí, aj ako každoročné pokračovanie olympiády Tilgnerka, ktorá má medzi žiakmi skvelý ohlas.

Rok 1998 bol pre našu školu tiež významný. Prvýkrát sa konal reprezentatívny ples, ktorého cieľom bolo stretnutie učiteľov a rodičov. Konal sa úžasných 20 rokov, kým ho predminulý rok nenahradil Ples študentov.

Tilgnerka sa opäť v roku 2004 rozrástla o budovu na Fadruzsovej ulici, kde boli priestory pôvodnej škôlky zrekonštruované na triedy, kde sa dodnes učia naši prváčikovia. Ďalším veľkým míľnikom bol rok 2013, kedy sa na škole otvorilo bilingválne slovensko-anglické gymnázium.

pic
Foto: Natália Lohyňová

Naša škola sa aj naďalej modernizuje a zostáva trendy. Posledných pár rokov sme prešli niekoľkými inováciami. Aj naša školská knižnica je na nepoznanie. Nakúpili sa nové knihy, krásne poličky a celá učebňa teraz srší komfortom a pohodlím. Telocvične prešli dlhou a náročnou cestou plnou prekážok, no teraz sa cvičí s oveľa väčším nadšením a v novej posilňovni a štúdiu nájde každý niečo pre seba, aj ten menej športový typ. Potešenie nájdeme aj vonku, kde nám stojí krásne nové športové ihrisko, na ktoré sme sa tak veľmi tešili. Upgrade dostal aj školský bufet, ktorý okrem nového vzhľadu dostal aj novú pani bufetárku a výborné zdravé jedlo. Na chodbách máme tiež nové gauče či vynovené šatne a škola sa tak stáva čím ďalej tým krajšia, modernejšia, farebnejšia, príjemnejšia.

Najväčšou novinkou u nás je však školské rádio Tilgnerka, ktoré začalo vysielať iba minulý školský rok. Našlo si mnoho priaznivcov, no aj trochu kritiky pre staré reproduktory. Rádio má skvelé editovacie tímy, ktoré sa snažia prísť na chuť každému a robia čo môžu, aby vám každý piatok priniesli nové vysielanie a vy ste si tak mohli spríjemniť piatkovú prestávku. Nuž takúto raritu má málo škôl!

No a na záver náš časopis Tilgnerka si tiež prešiel zmenami. Spojili sme časopis pre mladších a starších do jedného, a tak sa každé vydanie stáva dlhšie a hlavne oveľa viac zaujímavejšie. Sme celofarební prinášame novinky a infošky zo života našej školy a mňa veľmi teší, že som sa tiež stala členkou nášho redakčného tímu.

Naša škola, familiárne nazvaná Tilgnerka, si prešla dlhou cestou, aby sa dostala tam, kde je dnes - moderná škola s priateľským duchom. Dúfam, že aj naďalej budeme spolu kráčať touto cestou a písať históriu našej Tilgnerky.
 
Text a foto: Natália Lohyňová, Oktáva A a Stella Turanská, Sexta A

pic
Foto: Natália Lohyňová

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]