Autor textu: Michaela Petrášová
04.12.2020

Školské bufety ako ich (ne)poznáme

Zdravšia forma bufetov prišla aj na Slovensko.

Foto: Projekt Campus

Bratislava 04.12.2020 (Skolske.sk)

Väčšina ľudí si pod slovným spojeným „školský bufet“ predstaví množstvo pelendrekov, keksíkov, gumených cukríkov alebo veľkých žuvačiek v tvare futbalovej lopty. Žiaci si na tento typ výrobkov v školách zvykli, o zdravšiu alternatívu nestáli. Dodnes je veľa školských bufetov s prevažne nezdravým sortimentom a veľkým množstvom zbytočných plastov. To, že sa to dá robiť aj zdravšie a ekologickejšie, dokázali študenti gymnázia na Konštantínovej ulici v Prešove, ako aj študenti strednej odbornej školy masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave.

Projekt Campus, do čerstvosti sa zakús

pic
Foto: instagram @projektcampus

​​​​​​​Takto znie slogan moderného bufetu s oddychovou zónou, ktorý otvoril svoje brány začiatkom roka 2018 na prešovskom gymnáziu. Založili ho samotní študenti, ktorí sa rozhodli priniesť do školy ekologickejšie a zdravšie riešenia. Doba napreduje a čoraz viac ľudí si uvedomuje, že používať menej plastov a stravovať sa zdravšie je priam nevyhnutné. Moderný koncept občerstvenia ponúka študentom šaláty, sendviče alebo wrapy v papierových obaloch, jogurty v recyklovateľných sklíčkach, kávu alebo čaj vo vratných pohároch.

pic
Foto: instagram @projektcampus

S koronou prišlo zatvorenie škôl

Aj bufetárom koronavírus prekrížil plány a skomplikoval cestu. Campus prinášal každý deň čerstvé potraviny a snažil sa vymýšľať stále nejaké novinky. Gymnazisti si mohli vybrať teplé raňajky, keďže sa tu piekli croissanty alebo cookies. Výhodou tiež bolo, že sa dalo platiť aj kreditnou kartou, hoci v iných bufetoch to nebolo možné. Na návrat do škôl sa preto netešia len študenti a učitelia gymnázia, ale aj pracovníci Campusu.

SOSMIS a ich CCaffe

Koncom mája 2019 si vlastnú eko kaviareň otvorili aj stredoškoláci v Bratislave. Na Strednej odbornej škole masmediálnych a informačných štúdií vznikla pod názvom CCaffe. Interiér tejto školskej kaviarničky tvoria staré stoličky z gastro bazáru a stoly. Súčasťou sú aj recyklovateľné spotrebné riady. Biely cukor alebo jednorazové plasty by ste tu hľadali len márne.

pic
Foto: sosmis.sk

Stredoškoláci svoje ekologické cítenie potvrdili aj tým, že do CCaffe zaobstarali kompostér. Spracovávajú ním nielen kávové usadeniny, vrecúška z čaju, ale aj zvyšky z desiat. Kompostom chcú potom vyživovať školské kvety.

Nie je to len o jedle

Projekt Campus rovnako ako CCaffe organizuje vo svojich priestoroch aj diskusie o takzvanom zerowaste živote, či kvízy na rôzne témy. Recyklovanie je u oboch samozrejmosťou.

Študenti z týchto škôl si tento moderný koncept občerstvenia veľmi pochvaľujú. V priestoroch školy pred koronou trávili viac času, keďže po vyučovaní často ostávali v zdravých bufetoch na čaj alebo kávu. Už teraz sa tešia na čas, kedy školy opäť otvoria svoje brány a oni si budú môcť vychutnať svoj obľúbený nápoj či sendvič spolu so svojimi spolužiakmi.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]