Bratislava 04.12.2020 (Skolske.sk)
Väčšina ľudí si pod slovným spojeným „školský bufet“ predstaví množstvo pelendrekov, keksíkov, gumených cukríkov alebo veľkých žuvačiek v tvare futbalovej lopty. Žiaci si na tento typ výrobkov v školách zvykli, o zdravšiu alternatívu nestáli. Dodnes je veľa školských bufetov s prevažne nezdravým sortimentom a veľkým množstvom zbytočných plastov. To, že sa to dá robiť aj zdravšie a ekologickejšie, dokázali študenti gymnázia na Konštantínovej ulici v Prešove, ako aj študenti strednej odbornej školy masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave.
Takto znie slogan moderného bufetu s oddychovou zónou, ktorý otvoril svoje brány začiatkom roka 2018 na prešovskom gymnáziu. Založili ho samotní študenti, ktorí sa rozhodli priniesť do školy ekologickejšie a zdravšie riešenia. Doba napreduje a čoraz viac ľudí si uvedomuje, že používať menej plastov a stravovať sa zdravšie je priam nevyhnutné. Moderný koncept občerstvenia ponúka študentom šaláty, sendviče alebo wrapy v papierových obaloch, jogurty v recyklovateľných sklíčkach, kávu alebo čaj vo vratných pohároch.
Aj bufetárom koronavírus prekrížil plány a skomplikoval cestu. Campus prinášal každý deň čerstvé potraviny a snažil sa vymýšľať stále nejaké novinky. Gymnazisti si mohli vybrať teplé raňajky, keďže sa tu piekli croissanty alebo cookies. Výhodou tiež bolo, že sa dalo platiť aj kreditnou kartou, hoci v iných bufetoch to nebolo možné. Na návrat do škôl sa preto netešia len študenti a učitelia gymnázia, ale aj pracovníci Campusu.
Koncom mája 2019 si vlastnú eko kaviareň otvorili aj stredoškoláci v Bratislave. Na Strednej odbornej škole masmediálnych a informačných štúdií vznikla pod názvom CCaffe. Interiér tejto školskej kaviarničky tvoria staré stoličky z gastro bazáru a stoly. Súčasťou sú aj recyklovateľné spotrebné riady. Biely cukor alebo jednorazové plasty by ste tu hľadali len márne.
Stredoškoláci svoje ekologické cítenie potvrdili aj tým, že do CCaffe zaobstarali kompostér. Spracovávajú ním nielen kávové usadeniny, vrecúška z čaju, ale aj zvyšky z desiat. Kompostom chcú potom vyživovať školské kvety.
Projekt Campus rovnako ako CCaffe organizuje vo svojich priestoroch aj diskusie o takzvanom zerowaste živote, či kvízy na rôzne témy. Recyklovanie je u oboch samozrejmosťou.
Študenti z týchto škôl si tento moderný koncept občerstvenia veľmi pochvaľujú. V priestoroch školy pred koronou trávili viac času, keďže po vyučovaní často ostávali v zdravých bufetoch na čaj alebo kávu. Už teraz sa tešia na čas, kedy školy opäť otvoria svoje brány a oni si budú môcť vychutnať svoj obľúbený nápoj či sendvič spolu so svojimi spolužiakmi.