Autor textu: Mgr. J.Šimko
02.12.2020

Na ZŠ v Žiline vytvorili projekt Vysunuté ekozáhrady a škola pod holým nebom

Na základnej škole Námestie mladosti 1 v Žiline vybudovali malú prírodnú oázu s jazierkom, množstvom drevín a rastlín.

Foto: Oľga Labajová

Mottom našej školy je „škola osobností“, pretože naším cieľom nie je len vzdelávať deti, ale vychovať z nich deti uvedomelé, samostatné, jedinečné, ktoré rešpektujú vlastnú osobnosť a aj osobnosť druhých. Náš rýchlo meniaci sa svet prináša nové podnety a stavia deti medzi svet konzumu a ochrany prírody, preto sa snažíme rozvíjať v žiakoch environmentálne povedomie, lásku v prírode. 
Bez osobnej interakcie detí s prírodou to však nie je možné, preto sme sa rozhodli na našom pozemku vybudovať malú prírodnú oázu s jazierkom, množstvom drevín a rastlín. Krok za krokom, pomaly, vďaka sponzorom a našej práci sa nám to podarilo. Chýbalo už len jediné. Trieda a miesto, kde by si žiaci mohli osvojiť základné vedomosti a zručnosti práce na záhrade. Naše „vysunuté ekozáhrady a trieda pod holým nebom.“

Zapojili sme sa do výzvy jednej slovenskej banky. Podarilo sa nám vyhrať komunitný grant vo výške 3048 €, z ktorého sme nakúpili časť potrebného materiálu, ako boli rastliny, záhradnícky substrát, mramorový štrk a z vlastných zdrojov vysunuté záhrady, lavičky a stoly. Neskôr plánujeme vybudovať altánok s vertikálnymi záhradami, aby sme sa mohli učiť aj počas horúcich dní. 

Ďakujeme našim sponzorom a dobrovoľníkom, ktorí prispeli svojou prácou na našej triede pod holým nebom. Veríme, že sa nám podarilo stvoriť miesto, kde žiaci budú radi tráviť svoj čas, kde získajú nové vedomosti a zručnosti a kde si vypestujú pozitívny vzťah k prírode, aby boli prínosom nielen pre našu komunitu, ale pre celé životné prostredie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]