Autor textu: Viera Ristvejová
02.12.2020

Košická Knižnica pre mládež odporučí cez katalóg najlepšie čítanie 

Katalóg je súčasťou koncoročného projektu knižnice.

Foto: Viera Ristvejová

Košice 02.12.2020 (Skolske.sk)

Vianočná knižka sa otvára je predvianočný projekt Knižnice pre mládež mesta Košice. Zvyčajne ponúka čitateľom množstvo inšpiratívnych podujatí, stretnutí a tvorivých dielní. Tento ročník bude vzhľadom na obmedzenia iný.

Knižnica pre mládež mesta Košice je známa svojimi aktivitami pre detského čitateľa. Usporadúva ich celoročne a inak tomu zvyčajne nie je ani v závere roka. „Práve k tomu sa už tradične viaže náš projekt Vianočná knižka sa otvára,“ uvádza Kamila Prextová, riaditeľka knižnice. „Aj tento rok sme plánovali s čitateľmi absolvovať naozaj veľa veselých vianočných podujatí. Chceli sme rovnako potešiť deti v detskej nemocnici, zahrať si každoročný vianočný stolnotenisový turnaj v Domku, domove sociálnych služieb a tiež pozvať detských autorov a propagátorov čítania. Vzhľadom
na opatrenia sme museli z našich plánov upusti. Tento záver roka rok bude iný,
“ hovorí. Knižnica zrušila všetky plánované verejné aktivity: „Vydania katalógu Najlepšie detské knihy roka 2020 sme sa však nevzdali.
  
Katalóg, ktorý poradí a odporučí

Katalóg je súčasťou koncoročného projektu knižnice. V tomto roku oslávi rovnú dekádu. „Ide o šikovného pomocníka, ktorý poradí pri výbere kníh rovnako rodičom a pedagógom a tiež priamo čitateľom. Pri výbere titulov a zostavovaní stáli ľudia so širokým prehľadom v detskej literatúre. Sú medzi nimi vysokoškolská pedagogička, autorky blogov o knihách, liečebná pedagogička, knižná redaktorka, prekladateľka, učiteľka, recenzentka, editorka a aj knihovníčka,“ hovorí Kamila Prextová.

Tento ročník sme vydali v náklade šesťtisíc kusov. A záujemcovia o neho sa nám ozývajú z celého Slovenska. Stojí preto za zmienku, že získať ho je možné pri osobnej návšteve niektorej z pobočiek knižnice. Rovnako ho rozposielame do základných škôl v meste a tiež do knižníc po celom Slovensku. Na požiadanie ho ochotne pošleme každému, kto prejaví písomný záujem na adrese knižnice, alebo e-mailom [email protected], Rovnako je dostupný v pdf formáte na knižničnej webovej stránke www.kosicekmk.sk,“ informuje Prextová. 

Čo sa týka obsahu, katalóg odporúča knihy zaradené do šiestich vekových kategórií. „Ide o kategóriu pre najmenších 0-3 roky, pre deti 4-6 rokov, pre deti 7-10 rokov, pre deti 11-13 rokov a knihy pre deti 14-16 rokov. Každá ponúka desať titulov,“ uvádza Prextová. Poslednou je kategória rodinného čítania, v ktorej je päť krásnych kníh pre spoločné rodinné chvíle s deťmi. Ak neviete po akej knihe by malo Vaše dieťa siahnuť, zalistujte si v tomto 24 stranovom pomocníkovi a nechajte si poradiť. Ponúka až 55 kvalitných knižných titulov. „A samozrejme tieto tituly bude ponúkať aj knižnica vo všetkých pobočkách,“ dopĺňa Kamila Prextová a dodáva, že aktuálne prechádzajú katalogizáciou.   

Projekt Vianočná knižka sa otvára z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

pic
Foto: Viera Ristvejová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]