Autor textu: Viktória Fedáková
05.12.2020

Aj škola robí človeka

Komentár

Foto: Slnko v triede. Viktória Fedáková

Bratislava 05.12.2020 (Skolske.sk)

Sediac v školských laviciach sme si v ťažkých chvíľach priali len jediné. Aby sme tam nemuseli sedieť. Až sa raz táto skrytá túžba stala skutočnosťou. Smutnou skutočnosťou. Po prvých dňoch strávených doma sme pochopili, že škola má predsa len svoje čaro.

Dospelí ľudia chodia do práce, deti chodia do škôlky, dôchodcovia si právoplatne užívajú dôchodok. Žiaci a študenti by mali logicky chodiť do školy. Aj by chodili, ak by sa dalo. Človek často pochopí hodnotu veci, až keď ju stratí. A tak je tomu i teraz. Stratili sme možnosť sedieť v školských laviciach obklopení spolužiakmi. Stratili sme možnosť skúšať svoje schopnosti, prekonávať svoje hranice či vychádzať zo svojej komfortnej zóny. Namiesto lavíc, sedíme pred počítačom so začervenanými rohovkami a bojujeme s našou pozornosťou.

Jednotvárnosť v nás po čase vzbudzuje nezáujem. Naša myseľ túži po originalite a pestrosti. Čo je však jedinou pestrosťou v online výučbe? Asi len meniace sa pozadia učiteľov. Ale aj to sa ráta. Človek by sa možno čudoval, ale aj táto skúsenosť prináša nový pohľad na učiteľov. Aký? Sú viac priateľský. Vedia sa vžiť do našej situácie a pochopiť, že ani oni, ani my to nemáme jednoduché. Možno celá skúsenosť pandémie koronavírusu spočíva v tom, že si začneme vážiť všetky naše vzťahy. Nie len tie najbližšie.

Nič však netrvá večne. I pandémia sa raz skončí. Ale s otváraním škôl by sme dovtedy nemali čakať. Lavice zívajú prázdnotou. Školské okenice sú pusté. Nepočuť ani žiadny krik. Áno, ten otravný krik. Čo by sme zaň teraz dali. Technológie človeka nenahradia. Aj keď si to niekedy myslíme, mýlime sa. Počítač nám možno vysvetlí príklad z matematiky, ale to, ako sa má človek správať v spoločnosti nevysvetlí ani žiadna do detailov napísaná etiketa. Prax nedokáže nahradiť teória. Nehľadajme už viac proti, ale pre. Pre otvorenie škôl. 
​​​​​​​
Tak ako globálnym otepľovaním pranostiky strácajú na význame, je možné, že i niektoré príslovia stratia svoju opodstatnenosť a mladá generácia sa zrazu objaví rovno na bojisku.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]