Autor textu: Viktória Fedáková
05.12.2020

K Vianociam len toľko

Komentár

Foto: Viktória Fedáková

Bratislava 05.12.2020 (Skolske.sk)

Vianoce sú sviatkami radosti, pokoja, ale i hojnosti. Možno však hojnosť v dnešnej dobe chápeme inak. Ženieme sa za darčekmi a stále lepšími výzdobami. Chceme, aby boli tieto Vianoce ešte lepšie, než tie minulé. Stále túžime po niečom lepšom, veľkolepejšom. Zabúdame pritom na podstatu Vianoc, ktorá nie je ukrytá v darčekoch pod stromčekom. Je ukrytá v každom jednom z nás. Je to tá radosť v našich srdciach, keď sa stretneme ako rodina pri štedrovečernom stole. Je to tá radosť, keď sa vonku na prechádzke držíme za ruky. Keď nám mráz vyštípe líca. (V momentálnej situácii sa nám to stať nemusí, mráz skôr vyštípe naše rúška, ale to je v poriadku.)

Ak chceme mať krajšie či lepšie Vianoce, skúsme ich prijať také, aké sú alebo také, aké budú. Nemusíme deťom kupovať hračky od výmyslu sveta, doprajme im len svoju blízkosť, úsmev, pohladenia a najmä svoj čas. To potrebujú v tejto chvíli najviac. Ak chceme chrániť svojich starších blízkych, zavolajme im. Nemusíme raz. Môžeme s nimi tráviť pekné zimné večery v teple svojich domovov a počuť aspoň ich hlas.

Je tu ešte množstvo iných príležitostí ako si spríjemniť Vianoce. Môžeme obdarovať tých, ktorí nemajú možnosť tráviť Vianoce so svojimi blízkymi, pretože ich nemajú. Program Tvoj Buddy sprostredkúva možnosť ako spríjemniť dospievanie, ba aj celý život niekomu z detského domova. Stačí len, ak si nájdete na dieťa bez rodiny čas. A tie dve hodinky počas týždňa si dokáže nájsť každý z nás.

Možno v našom okolí máme niekoho, o kom vieme, že si na vianočné sviatky nemôže dovoliť to, čo my. Nebojme sa poskytnúť pomoc. Nebojme sa ich opýtať, či niečo nepotrebujú. Možno postačí len rozhovor s naším susedom, ktorý žije sám. Alebo trpezlivosť pri čakaní v rade v obchode. To všetko sú dary, ktorými môžeme obdarovať iných, ale i seba. 
 
Neváhajme šíriť vianočnú radosť, ktorá z nás opäť raz robí deti!

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]