Autor textu: Viktória Fedáková
09.12.2020

Budúca veterinárka aj o tom, čo robiť, keď vidíme týrané zviera

Anna Imrichová študuje všeobecné veterinárske lekárstvo na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. V rozhovore nám porozprávala o tom, ako zvieratá ovplyvňujú nás, a ako naše správanie ovplyvňuje ich. 

Foto: Anna Imrichová

Bratislava 09.12.2020 (Skolske.sk)

Anička, svoj voľný čas popri škole tráviš so zvieratami a praxuješ tiež vo veterinárnej ambulancii. Poznám ťa ako človeka, ktorý sa oduševnene stará o zvieratá a pomáha im v neľahkých situáciách. Dokážu nás podľa teba zvieratá niečo naučiť?

Zvieratá nás toho môžu naučiť naozaj veľa. Akékoľvek domáce zviera je odkázané na nás, a preto nás učí zodpovednosti. Ďalej k tomu patrí dobré plánovanie času. Aby sme sa oň vedeli dobre postarať, potrebujeme si preň denne vymedziť čas či už na prípravu krmiva, venčenie, ale aj výcvik či šantenie. Napríklad papagáje sú veľmi spoločenské tvory a potrebujú kontakt s ľuďmi, čiže ak chceme papagája a nemáme preňho dostatok času, je potrebné k nemu zaobstarať aj spoločníka. Rybky a terárijné zvieratá sú samostatná kapitola, potrebujú aby sme sa im starali o prostredie, v ktorom žijú, teda akváriá. Každé zviera potrebuje iný druh starostlivosti. Napríklad psom treba prejavovať svoju lásku často a jednoznačne. To ako sa k psovi alebo akémukoľvek inému zvieraťu správame my, tak sa aj ono bude správať k nám. Ak chceme mať domáce zviera alebo ho už máme, je potrebné mu venovať svoj čas. Z pragmatického hľadiska nás tiež zvieratá učia ako hospodáriť s peniazmi, pretože každé zvieratko a starostlivosť oň niečo stojí. No skôr si myslím, že zvieratá nám viac dávajú ako nás učia. Sú dobrými spoločníkmi v samote, dodávajú energiu a robia nám radosť.
 
Ak tomu správne rozumiem, tak vzťah so zvieraťom je vzájomný. Spomínala si, ako pozitívne na nás vplýva ich prítomnosť a tiež, že aj naša prítomnosť je pre zvieratá veľmi dôležitá. Môžeme na nich preniesť aj svoje negatívne emócie?

Áno, napríklad kone a psy ale samozrejme všetky zvieratá, dokonca aj hospodárske zvieratá majú vysokú mieru citlivosti na naše emócie. Vedia presne, čo robíme a ako sa cítime. Ak ste napríklad nahnevaní, tak je úplne normálne, že zviera o vás nemá záujem, stráni sa vás.
 
Odporúčala by si rodinám zaobstarať si domáce zviera?          
                                                                                    
Nemôžem povedať, že odporúčam domáce zviera do každej rodiny či domácnosti. Ak si chce niekto zaobstarať domáce zviera, musí byť o tom presvedčený a vedomý si všetkých povinností. Ak by jedno z toho chýbalo, nastal by problém a nebolo by spokojné ani zviera, ani jeho majiteľ. Starostlivosť o domáce zviera vyžaduje náš čas, chuť a silné presvedčenie, že sa oň budem starať po celý jeho život. Ak však je aspoň jeden člen rodiny presvedčený o tom, že chce a dokáže sa o zvieratko postarať a ostatní členovia sú mu ochotní v niečom pomôcť a tiež vnímajú prínos zvieratka do rodiny pozitívne, tak určite nech si to zvieratko po rozumnom uvážení zadovážia.

pic
Foto: Anna Imrichová

Mnoho rodičov odrádza svoje deti a hovorí, že prvotný entuziazmus z domáceho miláčika ich po krátkom čase prejde, keď prídu reálne starosti s ním spojené. Máš nejaké skúsenosti, keď sa ľudia vzdali domácich zvierat preto, že sa o nich treba pravidelne starať?

Je to problém z praxe. Prvotné nadšenie opadne, keď začne zvieratko rásť. Jediné riešenie je sa tomu vyvarovať. Najprv je dobré vyskúšať si, či som schopný sa o zviera postarať. Možností je viacero. Môžeme každý deň zájsť k susedovi či blízkym, ktorí zvieratko majú a vyskúšať si na vlastnej koži, čo všetko zvieratko potrebuje. Druhou možnosťou sú útulky, karanténne stanice či organizácie, venujúce sa opusteným zvieratám. Všetky spomenuté organizácie poskytujú možnosť starať sa, pomáhať alebo venčiť zvieratá. Ešte je tu jedna možnosť a to dočasná opatera. Je to forma starostlivosti o zviera, keď vám príde zviera na niekoľko dní domov. Malo by to trvať maximálne dva týždne, aby si zvieratko na vás nezvyklo. Je to vlastne zvieratko, ktoré dočasne nemá domov. Daná organizácia mu ho za ten čas, čo je u vás, hľadá. A vy si môžete za dva týždne vyskúšať, či sa oň dokážete postarať.
Ak však niekto má domáce zviera a nezvláda sa oň starať, najlepším riešením je kontaktovať útulok a dohodnúť sa na ďalšom postupe.
 
Na druhej strane tu máme i prípady, keď si ľudia zvieratá nevážia. Je to nielen nemorálne ale dokonca aj trestný čin. Ako sa má zachovať človek, ktorý vidí, že niekto ubližuje zvieraťu?

Zviera môže byť v núdzi za rôznych okolností. Na jednej strane sú túlavé zvieratá a na tej druhej týrané zvieratá. Ak vidíme, že niekto v našom okolí podceňuje starostlivosť o zviera, či nebodaj týra svoje zviera, je dobré sa ho na to opýtať. Ak je to náš blízky, môžeme mu poskytnúť pomoc so zvieraťom a spoločne nájsť vhodné riešenie pre danú situáciu, v ktorej sa dotyčná osoba nachádza. Právna cesta je o niečo zložitejšia. V prvom rade je potrebné kontaktovať príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá sa zaoberá aj problematikou akou je zanedbaná starostlivosť. Avšak miera zanedbanosti zvieraťa musí byť veľmi vysoká, aby tieto orgány zakročili a zviera majiteľovi odobrali. Regionálna správa vie zakročiť, ale rieši až vážne prípady. Je tu ešte ďalšia možnosť ako riešiť situáciu, keď vidíme týrané zviera. Môžeme sa obrátiť na organizácie ako Sloboda zvierat, SOS linka pre zvieratá v núdzi alebo Československý kastračný program. Takmer v každom väčšom meste je nejaká karanténna stanica alebo útulok, ktorý síce primárne neriešia problémy týraných zvierat, skôr zastrešujú opustené zvieratá, ale ak im to kapacita dovolí, tak príjmu opustené zviera, ktoré nájdete. Tieto občianske združenia však nemajú právomoci ako regionálna správa. Snažia sa majiteľovi pomôcť v starostlivosti o zviera, ale nemôžu podávať sankcie či zvieratá odobrať.
Opustené, túlavé zvieratá, ktoré nájdeme na ulici by sme mali zo zákona hlásiť starostom, primátorom. Ak oni nijako nezakročia, je potrebné kontaktovať dobrovoľnícke organizácie.  

pic
Foto: Anna Imrichová

Akým spôsobom môžeme podporiť útulky či občianske združenia venujúce sa pomoci zvieratám?

Všetky tieto organizácie fungujú na báze dobrovoľnosti, darov a príspevkov. Štát ich nijako nefinancuje. A preto môžeme pomôcť tromi základnými spôsobmi, medzi ktoré patrí finančná pomoc, materiálna pomoc v podobe čistiacich prostriedkov, podložiek, dek, krmiva či liekov. Všetok spotrebný materiál uvádzajú útulky na svojej stránke, kde si môžete nájsť, čo konkrétne v danom čase potrebujú. Treťou možnosťou je náš čas. Môžeme ísť do útulku vyvenčiť psíka alebo pomôcť čistiť koterce. Na stránke pomozutulku.sk je prehľadne spracované čo ktorý útulok potrebuje. Ďalšou špecifickou pomocou je bazár Dobrý skutok, ktorý funguje na Instagrame. Výťažok z kúpy oblečenia ide Občianskeho združeniu Zvieratá východu. Končí sa rok a aktuálna pomoc je aj kúpa kalendáru, ktorý vydáva skoro každé OZ. Výťažok ide tiež pre konkrétnu organizáciu.

Prečo by si mali ľudia, ktorí uvažujú nad domácim zvieratkom, vziať toto zviera z útulku?​​​​​​​

Na bazároch je veľa zvierat, ktoré chcú niektorí majitelia darovať, lebo na nich nemajú čas. Často sú tieto zvieratá aj riadne zanedbané. Je tam veľa psov, mačiek, korytnačiek, škrečkov, morských prasiatok. Menej tam je hospodárskych zvierat, ale aj tie sa tam občas objavia. Ochranári už dlho bojujú proti takejto inzercii zvierat, ale stále je to legálne, aj keď je v inzerátoch na prvý pohľad zrejmé, že sú porušované práva zvierat.
​​​​​​​
V útulkoch sú prevažne mačky a psy, ale existujú azyly, v ktorých sa nachádzajú všetky druhy zvierat. Takže ak má človek záujem aj o iné druhy zvierat, môže si na internete vyhľadať konkrétny azyl pre opustené zvieratá a zobrať si zviera do svojej starostlivosti. Moja filozofia je postavená na tom, že ako jednotlivec nedokážem pomôcť všetkým zvieratám. Nedokážem zmeniť svet všetkým zvieratám. Ale pri rozhodnutí, že si zoberiem do opatery opustené zviera, mením svet tomu zvieraťu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]