Autor textu: TASR
08.12.2020

Koncert Prešovskej univerzity sa niesol v znamení noci a svetla

Každý očakáva lepšie časy, každý chce prejsť z noci do svetla, vysvetlila scenáristka, dramaturgička a režisérka koncertu Jana Hudáková.

Adventný koncert Prešovskej univerzity sa niesol v znamení noci a svetla. Foto: Marcel Mravec, CCKV PU.

Prešov 8. decembra (TASR) - Prešovská univerzita (PU) v Prešove zorganizovala v poradí IX. ročník adventného koncertu PU, ktorý sa za prísnych opatrení uskutočnil v pondelok (7. 12.) podvečer v historickej sále Parku kultúry a oddychu. Jeho bohatý program, tvorený prevažne umelcami z univerzity, bol divákom sprostredkovaný aj živým online prenosom.

"Život nielen na univerzite sa nemôže zastaviť, preto sme sa rozhodli využiť situáciu, ktorá nám umožnila za dodržania prísnych hygienických opatrení zorganizovať adventný koncert symbolizujúci príchod najkrajších sviatkov v roku – Vianoc," povedal v úvode koncertu rektor PU Peter Kónya.

Symbolicky sa tohtoročný adventný koncert niesol v znamení názvu Z noci do svetla... „Na jednej strane advent znamená očakávanie, príchod, a teda príchod svetla na zem, očakávanie narodenia Ježiša, zrodenie lásky pre túto zem. Druhú líniu v tejto pandemickej situácii vidím aj v očakávaní zrodenia nádeje pre tento svet. Každý očakáva lepšie časy, každý chce prejsť z noci do svetla," vysvetlila scenáristka, dramaturgička a režisérka koncertu Jana Hudáková z Inštitútu hudobného a výtvarného umenia Filozofickej fakulty (FF) PU.

V prvej časti koncertu sa predstavili členovia zboru Iuventus Paedagogica pod vedením Tatiany Švajkovej a spevácky zbor sv. Romana Sladkopevca z Gréckokatolíckej teologickej fakulty na čele so zbormajstrom Mariánom Baranom. Svoj talent predviedla aj zaslúžilá umelkyňa z Ukrajiny Liubov Gunder, ktorá zároveň klavírne sprevádzala sólový spev Andrey Nemcovej z Inštitútu hudobného a výtvarného umenia FF PU.

pic
Adventný koncert Prešovskej univerzity sa niesol v znamení noci a svetla. Foto: Marcel Mravec, CCKV PU.

"Viera a mier boli ústredným motívom druhého programového bloku. Ten patril študentskému divadlu Sacrum aprofanum, ktorý sa prítomným divákom predstavil s ľudovou hrou ako osobitým obrazným výrazom lásky k téme narodenia Pána," priblížil prorektor PU Gabriel Paľa, ktorý organizačne zastrešoval prípravu koncertu.

V tretej časti odzneli koledy a predvianočné pastorále Folklórneho súboru Torysa pod taktovkou umeleckého vedúceho Vladimíra Marušina. Štvrtý programový blok otvoril spevácky zbor Nostro Canto na čele so zbormajsterkou Tatianou Švajkovou.

Záver sviatočnej atmosféry umocnilo vystúpenie komorného orchestra Camerata Academica.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]