Autor textu: Ľuboš Lukáč
10.12.2020

Mentálna aritmetika na svetovej úrovni: Po belehradskom triumfe bojuje Rebecca Meszárosová v Amerika má talent

Rebecca je dnes účastníčkou slávnej šou Amerika má talent a ako v nej uspeje, uvidíme po skončení korony.

Foto: Miriam Meszárosová

Prešov 10.12.2020 (Skolske.sk)

Skvelé slané palacinky v reštaurácii Novaka Djokoviča boli malou oslavou jej veľkého víťazstva na prestížnej medzinárodnej súťaži v Belehrade. Rebecca je dnes účastníčkou slávnej šou Amerika má talent a ako v nej uspeje, uvidíme po skončení korony.

Nevšedná disciplína, zvlášť pre dámy
Mentálna aritmetika je spôsob počítania, ktorý je zaužívaný v mnohých krajinách sveta. K zvládnutiu učiva je potrebné aktívne využívať japonské počítadlo abakus. Touto metodikou sa dieťa naučí používať obidve mozgové hemisféry súčasne. Cieľom toho je veľmi rýchlo pracovať s informáciou. Dieťa prijme informáciu, vyhodnotí ju a zároveň aj aplikuje. Rebecca Meszárosová má 15 rokov a zvláštnej disciplíne sa venuje od svojich trinástich.  Čiže zhruba dva roky. Škola mentálnej aritmetiky sa nachádza v Bratislave. K štúdiu na nej je potrebné veľa snahy a trpezlivosti. Keďže Rebecca bola cez týždeň zaneprázdnená svojou aj hudobnou školou, školu mentálnej aritmetiky navštevovala pred súťažou na juhu Európy iba počas víkendov.

Belehradské finále pre slovenské farby
Usilovnosť a húževnosť sa Rebecce vrátili krásnym spôsobom. Ani nie po roku snaženia sa 15-ročná Slovenka zúčastnila Medzinárodnej olympiády v Belehrade. Na nej o najcennejší primát zápolilo úctyhodných 1200 detí z 15-tich krajín sveta. V písomnej časti získala Rebecca skvelé tretie miesto a zaistila si tak finálovú účasť medzi najlepšími.  Vo finále počítala súčasne a nezávisle na sebe príklady na dvoch obrazovkách. V tejto fáze už premožiteľa nenašla a tešila sa z nevšedného triumfu.

pic
Foto: Miriam Meszárosová

Palacinky u slávneho „Noleho“
Súťaž bola veľmi náročná, pretože prebiehala  od rána do večera,“ zaspomínala si Rebecca na srbské finále. „Našťastie Belehrad sme si stihli popozerať večer pred a deň po súťaži.“ Okrem víťazstva si Rebecca v Belehrade vychutnala aj výborné slané palacinky v reštaurácii tenisovej svetovej jednotky, Srba Novaka Djokoviča.
Víťazstvo v Belehrade motivovalo Rebeccu Meszárosovú k prihláseniu sa na súťaž Amerika má talent. V známej metropole Los Angeles prešla konkurzom. V Amerike podala skvelý výkon a jej  účasť v ďalších kolách a na ďalších súťažiach jej prekazila šíriaca sa korona.

V hľadáčiku nadanej Rebeccy sú aj jazyky, astronómia a hudba
Svoj sen Rebecca napriek pandemickým obmedzeniam rozhodne nevzdáva. Avizuje, že využije prvú príležitosť na opätovné vycestovanie za oceán. Dovtedy sa poctivo pripravuje, aby mohla rodné Slovensko úspešne reprezentovať. Popri počítaní sú jej obľúbenými predmetmi tiež astronómia, angličtina a španielčina. Avšak venuje sa aj hre na klavíri, na flaute a kresleniu.

Mental calculation (Rebecca Meszárosová, video)

Zhováral sa: Ľuboš Lukáč, Text: Dušan Guman 

pic
Foto: Miriam Meszárosová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]