Autor textu: TASR
09.12.2020

Fyzikálny adventný kalendár UKF si počas prvých dní otvorilo 2000 divákov

Adventný kalendár nahradil v tomto roku tradičnú fyzikálnu šou Fyzika všetkými zmyslami.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Milan Kapusta

Nitra 9. decembra (TASR) – Vyše 2000 divákov si otvorilo za prvé dni fungovania Fyzikálny adventný kalendár, ktorý pripravila Katedra fyziky Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Všetky videá dosiahli viac ako 7000 zobrazení a celkový čas, ktorý diváci strávili sledovaním videí, bol vyše 130 hodín. „Prvenstvo v počte pozretí drží v rukách prvé video na tému hustotový koktail,“ skonštatovala Ľubomíra Valovičová z UKF.

Fyzikálny adventný kalendár nahradil v tomto roku tradičnú fyzikálnu šou Fyzika všetkými zmyslami. Od začiatku decembra do štvrtka 24. decembra si každý deň môžu záujemcovia pozrieť video s experimentom zverejnené na YouTube kanáli katedry fyziky, zároveň si ho sami môžu aj vyskúšať. „Tohtoročná fyzikálna šou mala byť venovaná jednému zo zmyslov - chuti. Pre pandemickú situáciu ju nemôžeme realizovať, preto sme sa rozhodli pripraviť online adventný kalendár. Experimenty sme pripravili tak, aby si väčšinu z nich mohol každý vyskúšať aj doma, čo sa prejavilo aj na doterajšej návštevnosti nášho kalendára,“ povedala Valovičová.

Adventný kalendár obsahuje rôzne typy experimentov. Sú medzi nimi také, ktoré sa dajú zrealizovať aj doma, ale aj také, ktoré zostanú nedokončené. „Buď si ich záujemcovia dokončia doma a zistia, čo sa stane, alebo si tipnú, ako sa experiment skončí a na riešenie si počkajú do ďalšieho dňa. Wau experimenty patria k tým, ktorých výsledok prekvapí. Ďalšie z aktivít sa dajú využiť ako súťaž medzi členmi rodiny, prípadne si môžu záujemcovia podľa nášho návodu vyrobiť fyzikálnu hračku, ktorá môže niekoho potešiť pod stromčekom,“ skonštatovala Valovičová.





Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]