Autor textu: Natália Lohyňová
16.12.2020

Aký majú pohľad na online vyučovanie študenti? A aký máte vy?

Dištančná výučba, pojem, s ktorým sme sa po prvýkrát stretli v marci tohto roku. Dnes je už však často skloňovaným slovom nielen medzi učiteľmi, ale aj žiakmi a rodičmi.

Foto: Natália Lohyňová

Bratislava 16.12.2020 (Skolske.sk)

Pre všetkých z nás bol prechod na „dištančné“ veľkou zmenou. Zrazu sme nemuseli ráno vstať a utekať do školy, ale pokojne sa vyspať a zostať v pohodlí domova.

Ja, ako maturantka, som samozrejme nebola veľmi nadšená tým, že hodiny budú prebiehať online. Pretože, povedzme si na rovinu, učenie sa doma nie je ani zďaleka tak efektívne ako v škole. Kontakt s učiteľom je takmer nulový. Ak vás počas hodiny nevyvolá, vlastne žiadny. Tiež je takmer každú hodinu nejaký problém technického charakteru. Pred dvoma týždňami bolo spojenie tak nekvalitné, že som viac ako desať vyučovacích hodín ani nemala a pri zvyšku sme rozumeli každé druhé slovo, pretože bol v škole veľmi slabý internet. Od minulého týždňa sa našťastie kvalita oveľa zlepšila, ale stále sa stáva, že občas učiteľ zamrzne alebo nevie spustiť pripravený materiál.

Som však veľmi rada, že všetci moji učitelia prijali dištančnú výučbu veľmi seriózne, a aj napriek všetkým problémom sa nás snažia aj naďalej pripravovať na maturity. Musím však povedať, že to nemá ani zďaleka taký účinok, ako v škole. 

pic
Foto: Natália Lohyňová

Ale aby som nehovorila len o negatívnych aspektoch, musím spomenúť, že dištančné vyučovanie, malo, aspoň pre mňa, aj mnoho benefitov. Tým, že nemusím chodiť do školy, mám viac voľného času a môžem ho využiť na rôzne aktivity, ktoré som predtým nestíhala. Či už idem von športovať, piecť alebo si robiť online kurzy, na všetky tieto aktivity som začala mať viac času práve počas karantény.

Už len to, že namiesto každodenného vstávania na nultú, mi stačí vstať o 7.55 – niekoľko minút pred prvou hodinou, je niečo, čo mi veľmi vyhovuje, pretože môžem chodiť spať o dve, tri hodiny neskôr.
Ak sa však pozriem na dištančné vzdelávanie z toho pohľadu, že o niekoľko mesiacov maturujem, je len veľmi ťažké povedať, že mi učenie sa online nevadí. Je jasné, že v tomto ročníku, by sme už nemali mať problém učiť sa samostatne. Ale myslím si, že budem hovoriť za všetkých, ak poviem, že učiteľ je veľmi dôležitou súčasťou vzdelávania a až teraz si všetci uvedomujeme, akú dôležitú funkciu naozaj má.

Text a foto: Natália Lohyňová, Oktáva A 

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]