Autor textu: Janka Šuchová
15.12.2020

Obyčajný vianočný pozdrav

Foto: Janka Šuchová

Bratislava 15.12.2020 (Skolske.sk)

Každý z nás bude mať o čosi iné Vianoce ako po minulé roky. Každého z nás zasiahla situácia koronavírusu a v marci sme ani len netušili, že s ňou budeme musieť zápasiť ešte aj v decembri. No čas ubehol ako voda a v decembri miesto napadaného snehu pozorujeme, ako svet plače s nami v podobe kvapiek dažďa, ktoré dopadajú na steblá trávy. Nanešťastie, stále v sprievode koronakrízy.

Tak, ako zákerný vírus zasiahol nás všetkých, nevynechal ani domovy dôchodcov, ktorí zostali odkázaní len na zamestnancov. Žiadne návštevy, rodina, priatelia ani vianočný program, stretnutia pozdravy... Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kedy ste niekomu naposledy poslali list alebo pohľadnicu písanú rukou a doručenú poštou? Možno to niekto robí pravidelne, ale faktom je, že sa tento zvyk vytráca. Idú sviatky, ktoré budú určite iné, ale to neznamená, že sa nemôžu niesť v duchu priateľstva a pokoja. 

Aj preto sa žiaci evanjelického gymnázia (Evanjelickej spojenej školy) rozhodli spríjemniť tieto chvíle ľuďom z domovu sociálnych služieb Vrútky. Keďže situácia v súčasnosti je tak komplikovaná, že zariadenia sú izolované a ich klienti sa nebudú môcť stretnúť so svojimi príbuznými, našli sme iný spôsob, ako ich potešiť. Každý z nás rozposlal pozdrav či pohľadnicu, aby sme dali najavo, že sme nezabudli na takýchto ľudí a vyjadrili im tak podporu milým slovom a pozdravom.

Dôchodcovia teda zažijú Vianoce, ktoré budú odlišné od tých predchádzajúcich, ale stále so štipkou radosti, šťastia a lásky. A práve tieto slová charakterizujú čarovné vianočné sviatky. Sviatky by mali byť o tom, že sme spolu a síce tento rok nebudú ako predtým, snáď sa čoskoro všetko vráti do "starých koľají" a budeme sa môcť reálne vidieť či stretnúť. A možno by práve posolstvom pre rok 2020 mohlo byť pomáhať si, ak sa dá, myslieť na druhých a myslieť aj srdcom.

Andrea Bačeová, Martina Barancová, študentky Evanjelickej spojenej školy v Martine

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]