Autor textu: TASR
22.12.2020

Pred 60 rokmi sa narodil americký maliar Jean-Michel Basquiat

Na jeho obrazoch sa objavovali aj odkazy na slávne výtvarné diela či postavy z pop-kultúry a kreslených filmov.

Na nedatovanej snímke obraz zosnulého umelca Jeana-Michela Basquiata s názvom Untitled (Bez názvu) z roku 1982. FOTO TASR/AP

New York/Bratislava 22. decembra (TASR) - Americký maliar Jean-Michel Basquiat pochádzal z newyorskej street-artovej komunity a začiatkom 80. rokov minulého storočia sa stal hviezdou americkej výtvarnej scény. Do svojich diel preniesol farebnosť a surovosť ulice, jeho neoexpresionistické obrazy uznávali Andy Warhol či David Bowie. Patril k newyorskej umeleckej bohéme a napriek predčasnej smrti vo veku 27 rokov zanechal po sebe viac ako 150 diel. Od narodenia Jeana-Michela Basquiata, legendy amerického výtvarného umenia 20. storočia, uplynie v utorok 22. decembra 60 rokov.
      
Jean-Michel Basquiat sa narodil 22. decembra 1960 v New Yorku. Vyrastal newyorskej štvrti Brooklyn. Otec pochádzal z Haiti a matka bola pôvodom Portoričanka. Vďaka rodičom okrem angličtiny ovládal španielčinu a francúzštinu. Vzťah k výtvarnému umeniu v Basquiatovi vybudovala matka, ktorá si všimla chlapcov talent a vodila ho od útleho detstva do galérií v New Yorku.

pic
Zamestnankyne vešajú maľbu s názvom Air Power od Jeana-Michela Basquita v aukčnom dome Sotheby´s v Londýne 20. júla 2016. FOTO TASR/AP

Počas štúdia na strednej škole sa Basquiat spriatelil s Alom Diazom a Shanonom Dawsonom, s ktorými založil jazz-funk-hip-hopovú skupinu Konk a začal tvoriť graffiti. Po nezhodách s otcom zanechal v 17-rokoch nielen školu, ale opustil aj rodinu. Žil striedavo u priateľov, alebo v opustených budovách vo štvrtiach SoHo a East Village.
      
Spolu s Diazom a Dawsonom sa venoval tvorbe graffiti a trojica sprejerské výtvory podpisovala pseudonymom SAMO. Ich nasprejované obrazy a texty zaujali oficiálnu výtvarnú scénu. Článok o skupine sa objavil v roku 1978 v denníku The Village Voice. O rok neskôr sa skupina rozpadla a na uliciach sa objavil text SAMO IS DEAD.
      
Basquiat sa začal venovať maľovaniu, pričom kombinoval techniku graffiti s gestickým a intuitívnym prístupom k expresionistickej maľbe. Inšpiroval sa africkou, karibskou a hispánskou kultúrou. Na jeho obrazoch sa objavovali aj odkazy na slávne výtvarné diela či postavy z pop-kultúry a kreslených filmov. Popularita mladého originálneho maliara veľmi rýchlo rástla. Účinkoval vo videoklipe skupiny Blondie, alebo v legendárnej televíznej relácii Glenna O'Briena, ktorý predtým pôsobil v ateliéri Andyho Warhola The Factory.
      
Prvýkrát oficiálne vystavoval v roku 1980 a kritika začala o ňom hovoriť ako o Žiarivom dieťati (The Radiant Child). O Basquiatove obrazy sa začali zaujímať galérie nielen v Spojených štátoch, ale aj v Európe. Stal sa najmladším umelcom, ktorého diela prezentovali na prestížnej výstave moderného umenia documenta 7 v nemeckom meste Kassel v roku 1982. Jeho tvár sa v roku 1985 objavila aj na titulnej strane týždenníka New York Times Magazine, ktorý sa venoval novým trendom v modernom umení. Zaradil sa medzi zástupcov neoexpresionistického hnutia, spriatelil sa s Andy Warholom, s ktorým príležitostne spolupracoval.

pic
"Sugar Ray Robinson" od Jeana- Michela Basquiata, foto z archívu. FOTO TASR/AP.

Basquiatov život však nebol lemovaný len úspechmi, ale aj drogami, ktoré mu spôsobovali psychické problémy. Depresie a paranoje sa u neho prehĺbili v roku 1987 po smrti Andy Warhola, ktorá ho hlboko zasiahla.
      
Jean-Michel Basquiat, legenda americkej výtvarnej scény 80. rokov minulého storočia, zomrel 12. augusta 1988 na predávkovanie drogami.
      
V roku 1996 nakrútil o "Žiarivom dieťati" americký maliar a režisér Julian Schnabel film Basquiat, v ktorom mladého afro-amerického umelca stvárnil Jeffrey Wright a Andyho Warhola si v snímke zahral britský spevák, hudobník a skladateľ David Bowie.
      
Dokumentárny film o Basquiatovi s názvom Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child nakrútila v roku 2010 režisérka Tamra Davisová. Život originálneho maliara a bohéma mapuje aj knižný komiks Juliana Voloja s názvom Basquiat (2019) a viaceré ďalšie filmové dokumenty.
      
Záujem o Basquiatove obrazy pretrváva do súčasnosti, čo napríklad dokumentuje aj aukcia umeleckých diel v Sotheby's v roku 2017, keď sa jeho obraz Untitled (Bez názvu) z roku 1982 predal za rekordnú sumu 110,5 milióna dolárov (takmer 100 miliónov eur).

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]