Autor textu: Ivana Šaffová
26.12.2020

Prešovská univerzita má nového profesora

18.11.2020 vymenovala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová ďalších vysokoškolských profesorov. 

Na archívnej snímke Ľubomír Guzi (vľavo), ktorého  prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) vymenovala za nového vysokoškolského profesora  v Prezident

Prešov 26.12.2020 (Skolske.sk)

Zastúpenie pri tomto slávnostnom akte mala aj Prešovská univerzita. Menovací dekrét v odbore slovanské jazyky a literatúry si prevzal doc. PhDr. Ľubomír Guzi, PhD.

Profesor Guzi sa počas doterajšieho pôsobenia na katedre, inštitúte či fakulte zúčastňoval na obhajobách dizertačných a habilitačných prác a v príslušných komisiách pre dizertačné skúšky. Ako sám tvrdí, veľmi dobrou školou boli aj roky vyučovania na Štátnej jazykovej škole v Prešove, či tlmočenie na rôznych úrovniach od ústavu pre výkon trestu až po oficiálne návštevy v Ruskej federácii.         

Od roku 2005 som bol osem rokov vedúci katedry rusistiky a translatológie, od roku 2018 som riaditeľom Inštitútu rusistiky FF PU v Prešove. Niekoľko rokov ako externista vediem jazykové semináre na Fakulte manažmentu PU, pred dvoma rokmi sa nám podarilo, podľa mňa celkom úspešne, spustiť činnosť Ruského centra Prešovskej univerzity v Prešove,“ dodáva prof. Guzi. 

pic
Foto: Prof. Guzi (vpravo) na slávnostnom otvorení Ruského centra PU v Prešove (unipo.sk) 

Vo svojej publikačnej činnosti reaguje na nové smery v rusistike. „Spočiatku som sa držal štrukturalistických východísk a problémov ruskej morfológie, postupne sa do popredia dostávali práce z takzvanej lingvokulturológie, to jest akéhosi prieniku jazyka a kultúrnej zložky, ktoré je s ním paralelná a zároveň aj k nemu nadstavbová,“ vysvetľuje. 

Keďže ukončil kombináciu ruský jazyk – dejepis, doteraz sa venuje jazykovým výrazovým prostriedkom, ktoré odrážajú historický fakt, udalosť, meno. Na biografiách vedúcich predstaviteľov Sovietskeho zväzu analyzoval zabudnuté sovietizmy. „V ruštine je v tomto ohľade veľa perifrastických tvarov, Stalin je „čudesnyj gruzin“, maršál Buďonyj alebo dokonca Kerenskij boli „Maratmi ruskej revolúcie“, Zinaida Rajch je „Valkýrou revolúcie“ a skúste uhádnuť kto bola „pervaja v mire ženščina-posol“ a „Krasnaja“, to jest červená „Messalina“ súčasne?

Novovymenovanému profesorovi Ľ. Guzimu srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov (nielen) v pracovnej oblasti. 

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]