Autor textu: Ekonomická univerzita v Bratislave
31.12.2020

Európsky projekt Erasmus+ na EU v Bratislave pokračuje

Mobility sa nezastavili ani v zimnom semestri a presunuli sa do online priestoru. Erasmus+ tak aj naďalej otvára cesty k možnostiam a kontaktom pre budúcich bakalárov a inžinierov, ktoré môžu neskôr pomôcť i našej ekonomike.

Foto: Takto pred rokom v zimnom semestri EUBA vítala zahraničných študentov. EUBA archív

Bratislava 31.12.2020 (Skolske.sk) - Keď na Slovensku udrela prvá vlna pandémie Covid-19 a štát zatvoril školy vrátane univerzít, vyučovanie sa presunulo do online priestoru. V čase, keď platili najprísnejšie bezpečnostné opatrenia, sa mohlo zdať, že koronavírus bude znamenať stopku aj pre zahraničné študijné pobyty realizované cez program Erasmus+. Tisícky študentov z celej Európy sú však dôkazom, že európske vysoké školy sa dokázali novej realite prispôsobiť a mobility pokračujú aj po vypuknutí druhej vlny pandémie. S dôrazom na bezpečnosť a zdravie účastníkov zapojených do programu Erasmus+.

Ilustruje to aj príbeh poslucháčky Ekonomickej univerzity v Bratislave (EUBA) Kristíny Ďugasovej, ktorá si v rámci pestrej ponuky mobilít vybrala univerzitu v lotyšskej Rige. Od slovenskej alma mater dostala inštrukcie doplnené o aktuálne bezpečnostné opatrenia i kontakty, na ktoré sa môže v prípade potreby obrátiť. Po prílete do hlavného mesta Lotyšska nastúpila – v súlade s vtedy platnými opatreniami – do dvojtýždňovej karantény. Obavy z izolácie v improvizovaných podmienkach sa však nenaplnili.

Po dvoch týždňoch sa naplno zapojila do vyučovacieho procesu. „Výučba na univerzite prebiehala normálne. Predmety sa vyučovali blokovo, vďaka čomu sme prešli jeden predmet za päť dní a ostatné dni máme priestor pre ďalšie aktivity,“ priblížila Kristína Ďugasová svoje štúdium na univerzite v Rige.

Študentka piateho ročníka Národohospodárskej fakulty patrí medzi viac ako polstovku študentov EUBA, ktorí v rámci programu Erasmus+ vycestovali do zahraničia, aby získali skúsenosti na niektorej z európskych vysokých škôl.

pic
Foto: Kristína Ďugasová v Rige - zahraničný pobyt samozrejme nie je len o štúdiu, ale patrí k nemu aj kultúra a spoznávanie nových ľudí či miest. EUBA archív

Zdravie na prvom mieste

Poslucháči EUBA študujúci cez Erasmus+ v zahraničí dostali pred odchodom zo Slovenska podrobné inštrukcie. V prípade otázok a nejasností sa môžu obrátiť na oddelenie medzinárodnej mobility EUBA, kde im ochotne pomôžu. Čo je však najdôležitejšie, kedykoľvek sa môžu vrátiť na alma mater, ktorá otvorila v tomto akademickom roku po prvý raz v 80-ročnej histórii digitálny semester a študentov vzdeláva online.

Ak študenti ochorejú, budú sa musieť po návrate domov riadiť usmerneniami zo strany Úradu verejného zdravotníctva a EUBA im v tom bude maximálne nápomocná. Študenti, ktorí sa rozhodnú ukončiť predčasne mobilitu, majú vždy možnosť pokračovať v štúdiu na EU v Bratislave,“ zhrnul prorektor pre medzinárodné vzťahy EU v Bratislave Boris Mattoš.

Skúsenosti študentov z minulého semestra však ukazujú, že zahraničné univerzity dokážu v prípade zhoršenej situácie reagovať veľmi rýchlo a zabezpečiť aj pre zahraničných poslucháčov online štúdium. Európsky projekt Erasmus+ tak aj v čase koronakrízy naďalej otvára cesty k možnostiam a kontaktom, ktoré môžu byť prínosom nielen pre budúcich bakalárov a inžinierov. Riešenie globálnych problémov totiž nebude podľa expertov možné bez širokej medzinárodnej spolupráce.

Zdroj nápadov

Ďalším prínosom študentských mobilít je podpora kreativity. „Program Erasmus+ poskytuje možnosti ľuďom každého veku a pomáha im rozvíjať znalosti a skúsenosti a vymieňať si ich v rámci inštitúcií a organizácií v rôznych krajinách,“ znie strohá definícia z európskych brožúr.

Fakt, že práve výmena informácií a spolupráca nadaných ľudí prináša pokrok, potvrdzujú aj uznávané Nobelove ceny. Pocta sa neraz ujde spolupracujúcemu zoskupeniu vedcov. Ďalším príkladom sú úspešné startupy.

„Každý desiaty absolvent programu Erasmus+ založí vlastnú spoločnosť a traja zo štyroch sa na to chystajú v krátkom čase,“ upozorňujú propagátori medzinárodnej výmeny študentov.

Izolácia je slepá ulička

EU v Bratislave by mala vďaka programu Erasmus+ vyslať do zahraničia 77 študentov v zimnom semestri. Najviac študentov je z Obchodnej fakulty, Fakulty medzinárodných vzťahov a Národohospodárskej fakulty.

Spomedzi univerzít najčastejšie prijali našincov v tomto semestri rakúska Wirtschaftsuniversität Wien, Universitat de Barcelona v Španielsku a Martin-Luther Universitaet Halle-Wittenberg v Nemecku. Univerzity aktuálne realizujú výučbu väčšinou online formou, študenti tak nemusia opustiť domovskú krajinu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]