Autor textu: Monika Šupatíková
31.12.2020

V Novom Meste nad Váhom zomrel legendárny ochotnícky divadelník Štefan Psotný

Štefan Psotný odišiel do divadelného neba. Foto: Monika Šupatíková

Nové Mesto nad Váhom 30.12.2020 (Skolske.sk)

Na sklonku roka 2020 do divadelného neba navždy odišiel výborný novomestský divadelný ochotník, herec, režisér, scenárista a publicista Štefan Psotný. Zomrel 13. decembra vo veku 88 rokov. Divadlo miloval až do posledných dní svojho života. 

Miloval rodné mesto, hory i divadlo

Štefan Psotný sa narodil v Novom Meste nad Váhom 27. októbra 1932. V roku 1950 absolvoval Odbornú učňovskú školu n. p. Baťa vo Svite. V rokoch 1947 – 1952 pracoval v Tatrasvite, n. p. Svit, v rokoch 1952 – 1953 v n. p. Postrek Nové Mesto nad Váhom. Neskôr vstúpil do armády. V rokoch 1955 – 1989 pôsobil ako vojak z povolania najskôr v Trenčíne, od roku 1958 v Spojovacom učilišti v Novom Meste nad Váhom. Na Vojenskej akadémii A. Zápotockého v Brne študoval v rokoch 1965 – 1966. Na svoje rodné mesto nedal dopustiť. Miloval mesto i nádherné výhľady na okolité hory. Učarovala mu aj novomestská ochotnícka divadelná scéna, stal sa jej nestorom.

Zomrel herec, režisér i autor hier

Nielen novomestské, ale aj slovenské ochotnícke divadelníctvo stratilo navždy človeka, ktorý divadlo miloval, žil pre divadlo. Ochotníckemu divadelnému umeniu sa Štefan Psotný upísal pred viac ako 50 rokmi. Ochotnícki divadelníci ho inšpirovali. Najskôr sa medzi nich zaradil ako herec a od roku 1968 ako úspešný režisér, ktorý si na svoje konto pripísal viac ako 150 divadelných réžií. Prvé predstavenie, ktoré režíroval, bola hra Opalu má každý rád. Na javisko sa mu podarilo preniesť hry popredných svetových a slovenských dramatikov, ktoré ochotnícki herci pod jeho taktovkou naštudovali vždy na vysokej úrovni. Divadelný súbor Javorina i vďaka jeho zanietenej práci získaval ceny na veľkých i malých divadelných festivaloch doma i v zahraničí. Pre divadlo získal stovky mladých ľudí, vychoval niekoľko hereckých generácií, desiatky nádejných talentov, mnohí z nich sa venujú herectvu profesionálne.

Žil divadlom a pre divadlo

S menom Štefan Psotný zostane navždy spojený rozvoj novomestského ochotníckeho divadla. Patril k iniciátorom a spoluzakladateľom festivalu Aničky Jurkovičovej – celoslovenskej prehliadky neprofesionálnych divadelných súborov a niekoľko rokov ako jeho organizačný tajomník koordinoval prípravné práce. Jeho zásluhou bola v roku 1992 znovuobnovená Stála divadelná ochotnícka scéna pri Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom a jej tri divadelné súbory - pre dospelých, mládež a deti. Bol vedúcim divadelného súboru pre dospelých Javorina a organizačne sa podieľal aj na činnosti ostatných súborov. Štefan Psotný celý svoj život zasvätil divadlu. Miloval divadelné dosky, ktoré preňho znamenali svet. Divadlo robil s veľkým nasadením a láskou k nemu. S odhodlaním realizoval svoje divadelné nápady. Žil divadlom a pre divadlo, ale vo svojom živote nič nehral. Vedel byť prísny, neoblomný, ale i spravodlivý a ľudský zároveň.

Písal divadelné hry i monografie

Štefan Psotný bol autorom a spoluautorom divadelných hier Rozum žien (1983), Veselé narodeniny (1990), Čo vy nato? (1992), Antigona a Kreón alebo Nekompromisné rozhodnutia (1993). Písal aj pod pseudonymom Š. P. Lúčan. Bol nielen autorom divadelných hier, ale aj autorom a spoluautorom publikácií. V spolupráci s Máriou Kubovicovou napísal päť monografií (Ochotnícke divadelné dianie v Novom Meste nad Váhom ...), v ktorých podrobne zmapoval históriu a súčasnosť ochotníckeho divadelného diania v Novom Meste nad Váhom v rokoch 1870 – 2010. Sú neoceniteľným zdrojom informácií aj v oblasti histórie slovenského ochotníckeho divadla

Získal množstvo ocenení

Pravidelná účasť novomestských ochotníkov na domácich divadelných súťažiach a festivaloch ale i v srbskom Kysáči a množstvo individuálnych a kolektívnych ocenení pre súbory i pre neho samého boli pre Štefana Psotného tým najväčším poďakovaním za jeho prácu v ochotníckom divadle. Za svoju činnosť získal i množstvo významných ocenení. V roku 1995 získal Poctu Hany Meličkovej od Ministerstva kultúry, v roku 2000 Medailu Daniela Gabriela Licharda od riaditeľa Národného osvetového centra, ďalej Pamätnú plaketu Trenčianskeho samosprávneho kraja a v roku 2014 cenu primátora Mesta Nové Mesto nad Váhom Osobnosť mesta za celoživotné dielo v oblasti kultúry.
Štefan Psotný vytvoril obľúbený projekt Prázdniny s divadlom, ktorý každoročne počas letných prázdnin prilákal na novomestské ochotnícke divadelné dosky množstvo detí a malých nádejných hercov. Práve pre nich bol vždy ujo Števo. Bol známy nielen ako divadelný ochotník z dosiek, ktoré znamenajú svet, ale úlohu herca si vyskúšal aj pred televíznymi kamerami, keď si zahral v televíznom seriáli Súdna sieň.

pic
Štefan Psotný odišiel do divadelného neba. Foto: Monika Šupatíková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]