Autor textu: Mária Škultétyová
04.01.2021

Anketa: Čo želáme Slovensku v roku 2021? A čo želáme sebe?

Zuzka Slaninka: Slovensku by som želala Slovákov, ktorí milujú svoju krajinu, seba a svojich blížnych.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP.

Bánovce nad Bebravou 04.01.2021 (Skolske.sk)

Na prahu nového roka vyslovujeme rozličné želania. Priateľom, kolegom,  známym, rodine. Tentoraz to bude bez osobných stretnutí, bez pohľadu do očí a bez  podania rúk. Našťastie máme poruke aj iné možnosti, ako si popriať šťastie, zdravie, lásku, pokoj a mier. S otázkami som oslovila ľudí rozličných profesií . Pýtala som sa, čo želajú Slovensku čo želajú sebe.

A toto mi povedali:

Tomáš Belobrad, 24 rokov, študent:
 
Umiernenosť. Za posledné roky sme si postupne zvykli na radikálnu a vyhranenú komunikáciu, ktorá na nás zanecháva negatívne následky. Myslím si, že by nikomu neuškodilo zamyslieť sa nad tým, čo verejne komunikuje ešte predtým, ako to vypustí do sveta. Osobne ma mrzí, keď vidím, ako veľmi sa empatia a slušné správanie postupne vytráca zo vzájomnej komunikácie, a sociálne siete sú s týmto javom neodmysliteľne spojené (a keďže sa pre pandémiu komunikácia ešte viac presunula na ne, je to čoraz viditeľnejšie). Umiernenosť v mojom chápaní neznamená iba slušnú komunikáciu, ale aj uvedomenie si vlastných limitov pri spracovaní informácií, ktoré by sme mali prijímať s kritickým myslením. Našťastie, vakcína proti covidu by mohla tento rok dostať pandémiu pod kontrolu. Nanešťastie, vakcíny na podporu kritického myslenia a empatie sa tak skoro asi nedočkáme, preto by sme mali tieto veci v sebe kultivovať sami. Najlepšie začať s čítaním dobrých kníh miesto pochybných webov.
 
Predovšetkým zdravie a to by som zároveň chcel popriať každému. Je len jedno a bez neho sa ťažko hľadá šťastie v ďalších veciach. Ďalej by som si želal odhodlanie vytrvať na rozpracovaných projektoch, najmä na snahe úspešne dokončiť aj svoje druhé vysokoškolské štúdium. A do tretice by som si želal čo najskorší návrat do normálneho života, aby som mohol úspešne využiť už minulý rok zakúpené vstupenky na koncerty, ktoré sa museli preložiť :)
 
Juraj Snopek, hlavný kontrolór dopravy na Generálnom riaditeľstve ŽSR, 56 rokov: 
 
Hlavne zdravých občanov. Aj tých, ktorí popierajú Covid-19. Bez zdravého obyvateľstva táto republika toho veľa nedosiahne. Aby sme ho absolvovali s čo najmenšími stratami na životoch. Viac netreba.
 
Želám si aj pre seba iba zdravie, aby som mohol v pokoji pracovať a venovať sa svojim záľubám.
 
Terézia Dolanová, učiteľka, 61 rokov:
 

Slovensku želám hlavne rýchle a účinné vysporiadanie sa s pandémiou a jej následkami. Nech sa čo najskôr vráti , alebo aspoň čiastočne obnoví život v spoločnosti a všetkých jej sférach, ako bol pred pandémiou. Nech sa znovu môžeme s našimi blízkymi dotýkať, objímať, stretávať bez obáv z nakazenia.
 
Verím, že zvíťazí zdravý rozum, racionálne uvažovanie a zaočkovaním väčšiny ľudí na Slovensku sa významne zníži možnosť prenosu a šírenia koronavírusu. Ďalej prajem Slovensku, aby pokračovala očista verejného života, aby vláda robila dobré rozhodnutia a kroky, ktoré posunú našu spoločnosť v oblasti ekonomiky, justície, práva a spravodlivosti.
 
Veľmi si prajem, aby celá moja rodina, moji blízki príbuzní, priatelia a známi prežili tento rok
v zdraví a spokojnosti. Nech sa znovu môžeme celá rodina stretávať, kedykoľvek sa nám zachce a kedykoľvek to bude možné, pretože hranice budú otvorené tak, ako boli pred pandémiou. Teším sa na skorý návrat do priestorov školy, pred školské lavice, na priamy kontakt so žiakmi a kolegami.
 
Andrea Košinová, súkromná podnikateľka, 48 rokov:
 
Slovensku v novom roku želám veľa pokoja, pozitívnych správ bez slovíčka korona a možnosť ísť slobodne, kam si srdce žiada. 
 
Sebe želám veľa radosti, práce, spokojnú rodinu a istotu pre mojich zamestnancov. 
 
Ria Gehrerová, novinárka, 28 rokov:
 
Čo najviac zaočkovaných ľudí. Aby sme sa čo najskôr mohli vrátiť do bežného života.
 
Zorganizovať na terase veľkú priateľskú oslavu, pozvať na návštevu svojich rodičov a nebáť sa o ich zdravie, viac sa stretávať, nahlas sa smiať a aj súcitne objímať bez toho, aby som sa bála, že koronavírusom nakazím seba alebo svojho blízkeho. Chcem veľký vianočný večierok, chcem chodiť na diskusie, tešiť sa z ľudí okolo seba a užiť si ich. Páči sa mi myšlienka z jedného britského seriálu, a teraz parafrázujem, že nič nie je vzrušujúcejšie ako miestnosť plná ľudí. A tým by som v novom roku chcela žiť.
 
Anna Šimegová, lekárka, 35 rokov:
 

V roku 2021 želám Slovákom pevné zdravie, kopec zdravého rozumu v hrsti, a najmä v hlave, veľa
lásky v srdci, pokoja v duši a všeobecnej trpezlivosti!
 
A  toto všetko želám aj sebe :)
 
Zuzka Slaninka, spisovateľka a novinárka, 29 rokov:
 
Slovensku by som želala Slovákov, ktorí milujú svoju krajinu, seba a svojich blížnych.
 
Mojím osobným želaním je už niekoľko rokov (odkedy mám deti) - aby som bola TRPEZLIVEJŠIA. 
 
A čo želá Slovensku a sebe Mária Škultétyová?

Všetkým ľuďom želám zdravie, šťastie, lásku, pokoj a mier v duši i vo svete.  Nech zo života zmizne nenávisť, závisť a iné zloby ľudstva!

A sebe aj veľa dobrých nápadov, tvorivých síl, zaujímavých príspevkov a  čitateľov, ktorým sa moje texty páčia.



​​​​​​​Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]