Autor textu: TASR
19.01.2021

Dokument Skutok sa stal sprístupnili študentom stredných škôl

Snímka má stredoškolákom na dejepise a náuke o spoločnosti priblížiť turbulentné obdobie deväťdesiatych rokov na Slovensku.

Na snímke kríž na mieste, kde vybuchlo auto Róberta Remiáša. FOTO TASR - Štefan Puškáš

Bratislava 19. januára (TASR) – Debutový dokumentárny film Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej sprístupnili študentom stredných škôl. Prináša ho iniciatíva Dokument na kolesách v rámci vzdelávacieho online modelu, ktorý má stredoškolskému publiku priblížiť obdobie turbulentných 90. rokov v krajine.

„Ako doplnkový materiál pre predmety ako sú dejepis či občianska náuka si ho môžu osvojiť učitelia z celého Slovenska a obohatiť vďaka nemu dištančnú výuku," informoval TASR Matej Sotník, PR distribučnej spoločnosti Film Expanded.

Skutok sa stal patrí k najúspešnejším slovenským filmom uplynulého obdobia. V kinách ho navštívilo vyše 15 000 divákov a stal sa tiež najlepším slovenským dokumentom na medzinárodnom festivale Cinematik.

Názov filmu odkazuje na známu vetu "Skutok sa nestal" bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara, ktorý výrokom popieral úmyselné zabitie Róberta Remiáša osobami z pozadia Slovenskej informačnej služby a slovenskej vlády.



Autorka filmu Barbora Berezňáková sa po vyše tridsiatich rokoch od vraždy spojila s Remiášovým najlepším kamarátom Oskarom Fegyveresom a spolu s ostatnými pamätníkmi spomína na udalosť. „Je dôležité spracovávať súčasné dejiny, najmä ich problematické kapitoly, ponúkať ich výklad a sprostredkovávať kritické myslenie mladším generáciám. Lebo len tak sa môže spoločnosť posúvať dopredu," uviedla režisérka filmu.

Skrátená televízna verzia filmu je stredným školám sprístupnená pomocou streamovacej platformy DAFilms.sk, ktorá je spoluorganizátorom vzdelávacieho projektu.

„Spolu s filmom majú študenti následne možnosť otestovať svoje vedomosti z látky prostredníctvom špeciálne pripravenému kvízu od pedagogičky Zuzany Vankovej," poznamenal Sotník. Dodal, že film spolu s kvízom sú vhodným doplnkom pre predmety ako dejepis či náuka o spoločnosti.

„V dejepise dopĺňa učivo 3. ročníka o vzniku druhej Slovenskej republiky a v náuke o spoločnosti príkladne opisuje (ne)fungovanie právneho štátu ako základu občianskej spoločnosti."

Distribučno-vzdelávacia platforma Dokument na kolesách funguje od roku 2016. Každoročne na školy prináša viacero dokumentárnych filmov s pálčivými témami rezonujúcimi v spoločnosti. Jej organizátori veria, že dokumentárny film je vhodný prvok, ktorý možno zaradiť do vyučovacieho procesu a že vzdelávanie prostredníctvom dokumentu je progresívnym nástrojom, ako interaktívne obohatiť poznanie mladých ľudí.

Vzdelávací model môžu pre svoje hodiny využiť učitelia z celého Slovenska. Záujemcovia majú kontaktovať organizátorov cez e-mailovú adresu [email protected].

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]