Autor textu: TASR
25.01.2021

Slovenská akadémia vied si pripomína 100 rokov od smrti Ernesta Denisa

​​​​​​​Pamiatku Denisa si v pondelok pri jeho hrobe Sceaux pri Paríži uctili aj veľvyslanec SR Igor Slobodník.

Na archívnej snímke predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík. FOTO TASR - Michal Svítok

Bratislava 25. januára (TASR) - Francúzsky historik a slavista Ernest Denis (1849 – 1921) je pre širokú verejnosť na Slovensku takmer zabudnutou osobnosťou. Výraznou mierou však prispel k poznaniu Slovákov v zahraničí a stál aj pri zrode prvej Československej republiky. Pri príležitosti 100. výročia jeho smrti si jeho vedecký prínos pre Slovensko pripomínajú aj vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV). TASR o tom informovala Katarína Gáliková z referátu pre komunikáciu a médiá SAV.
      
Denis Slovákov vnímal ako súčasť veľkého slovanského sveta. "Ako jeden z prvých vedcov priviedol na európsku scénu Slovákov a ich problémy. Slovensko predstavil ako krajinu s veľmi húževnatými a pracovitými ľuďmi, ktorá stojí za to, aby si ju Európa všimla. Ako francúzsky propagátor spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte zohral nezanedbateľnú úlohu pri tomto oslobodzovacom procese," zdôrazňuje predseda SAV Pavol Šajgalík. Vzťah Denisa k českému a slovenskému národu sa začal formovať už počas postgraduálneho štúdia v Prahe v rokoch 1872 – 1875, keď si okrem češtiny postupne osvojil viaceré slovanské jazyky.
      
Do svojho záujmu o históriu, kultúru a jazyky slovanských národov zahrnul Denis aj Slovákov a postavenie slovenčiny. "Vďaka nemu sa v prostredí francúzskych slavistov na univerzite Sorbonne a jej prostredníctvom aj v širšom kontexte západoeurópskej slavistiky prezentovali informácie o jazykovej a literárnej histórii Slovákov, o spojení slovenčiny s češtinou, ale aj o otázke samostatného slovenského jazyka," uviedla Gabriela Múcsková z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV a dodala, že aj jeho zásluhou sa do univerzitných prednášok a do publikácie Hanuša Jelínka o českej literatúre dostali mená viacerých slovenských autorov.
      
Jeho dielo z rokov 1916 - 1917 La question d’Autriche. Les Slovaques, (Otázka Rakúska. Slováci) bolo prvou vedeckou monografiou o Slovákoch vo francúzštine. Československo navštívil v roku 1920, jeho pobyt skrátila choroba, ktorej podľahol 4. januára 1921.
      
Pamiatku Denisa si v pondelok pri jeho hrobe Sceaux pri Paríži uctili aj veľvyslanec SR Igor Slobodník, veľvyslanec Českej republiky Michal Fleischmann, ako aj primátor mesta Philippe Laurent.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]