Autor textu: TASR
25.01.2021

Študentská rada VŠ zistila, že na Slovensku pôsobí 65 aktívnych študentských organizácií

Najviac študentských organizácií podľa zistení ŠRVŠ sa nachádza v Bratislave a Košiciach.

Na archívnej snímke predseda Študentskej rady vysokých škôl ( ŠRVŠ) Filip Šuran. FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 25. januára (TASR) – Na Slovensku pôsobí 65 aktívnych študentských organizácií s takmer 5000 členmi. Vyplýva to z prvých výsledkov mapovania študentských organizácií, ktoré zrealizovala Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ). Ich mapovanie nadväzovalo na nedokončené mapovanie z roku 2018.
      
"V tom čase sme evidovali približne 120 študentských organizácií na Slovensku a neznámy počet členov. Mnohé zo zapísaných študentských organizácií v zozname občianskych združení sú už neaktívne, prípadne aktívne organizácie nemusia fungovať vždy s právnou subjektivitou vo forme občianskeho združenia," uviedol pre TASR predseda ŠRVŠ Filip Šuran. Aktivity študentských organizácií podľa ŠRVŠ zasahujú nevyčísliteľné množstvo študentov a lokálnych komunít, ktoré majú podobné zameranie ako aktivity študentskej organizácie. "Napríklad malá organizácia združujúca ubytovaných študentov na jednom internáte v Košiciach má síce iba okolo 15 členov, no má priamy vplyv na aktivity a ubytovanie až 1300 študentov," vysvetlil Šuran.
      
Najviac študentských organizácií podľa zistení ŠRVŠ sa nachádza v Bratislave a Košiciach. Študentské organizácie vníma rada ako jeden z dôležitých pilierov študentského života. "Poslaním študentských organizácií je združovať mladých ľudí, študentov so spoločnými záujmami a snažiť sa rozvíjať ich schopnosti v danom odbore, poskytovať služby študentom, reprezentovať hlas mladých ľudí vo vysokoškolskom priestore i mimo neho," povedala pre TASR Ema Petriková zo ŠRVŠ. Ich história je podľa nej spätá s vysokoškolským prostredím, pričom najväčší rozmach zaznamenali začiatkom 90. rokov.
      
"Aby sme však vedeli reagovať na aktuálne potreby študentských organizácií, bolo pre ŠRVŠ kľúčové priniesť prvé výsledky z mapovania. Vďaka nim sa môžu organizácie s podobným záujmom alebo aj úplne iným jednoduchšie kontaktovať, alebo si vymeniť potrebné skúsenosti a poznatky," vysvetlila Petriková. Ako dodala, mapovanie týchto organizácií je živý proces, pretože stále vznikajú či zanikajú. ŠRVŠ zároveň dodala, že si nevie predstaviť fakulty či univerzity bez študentských organizácií.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]