Autor textu: TASR
28.01.2021

Rodičom treba umožniť vzdelávať deti doma, uviedla Žitňanská

Žitňanská priblížila, že na Slovensku je možné domáce vzdelávanie od roku 2008, no pravidlá sú veľmi reštriktívne.

Na archívnej snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Žitňanská (Za ľudí). FOTO TASR - Martin Baumann

 Bratislava 28. januára (TASR) - Domáce vzdelávanie sa podľa doterajších poznatkov a kontrol nezneužíva a deti dosahujú výborné výsledky. Rodičom, ktorí chcú svoje deti vzdelávať doma, je potrebné to umožniť. V diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR k návrhu novely, ktorou by sa zaviedlo vzdelávanie doma aj na druhom stupni základných škôl, to uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (Za ľudí). Upozornila taktiež na problém tzv. vynúteného homeschoolingu, keď musia rodičia vzdelávať doma svoje deti so špecifickými potrebami, pretože školy si ich "prehadzujú". Týmto rodičom treba podľa nej tiež pomôcť.
      
Žitňanská priblížila, že na Slovensku je možné domáce vzdelávanie od roku 2008, no pravidlá sú veľmi reštriktívne. Výhrady, že doma vzdelávané deti sú diskriminované a nemajú sociálne kontakty, sa podľa nej nepotvrdzujú. Pripomenula, že rodičia si navzájom pomáhajú, sú v kontakte s kmeňovými školami a deti tieto školy dokonca chodia reprezentovať. Na druhej strane treba podľa nej podporiť inklúziu na školách, aby sme sa vyhli vynútenému homeschoolingu.
      
Opozičný poslanec a člen školského výboru Jozef Habánik (Smer-SD) chce poznať názor štátnej školskej inšpekcie i profesijných organizácií pracujúcich v regionálnom školstve. Verí, že ešte bude priestor na odbornú diskusiu. "Zatiaľ nie som presvedčený o tom, že je to dobrá úprava, ale nie je to ešte definitívne a nechám si to ešte vysvetliť," reagoval. Žitňanskej kolegyňa z klubu Za ľudí Viera Leščáková ubezpečila, že v druhom čítaní bude priestor na doriešenie presných podmienok domáceho vzdelávania.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]