Autor textu: TASR
29.01.2021

Rektorská konferencia vyzýva na verejnú diskusiu k pripravovaným zmenám vysokoškolského zákona

Konferencia nebola podľa jej prezídia prizvaná k príprave novely vysokoškolského zákona.

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Dano Veselský

Bratislava 29. januára (TASR) - Slovenská rektorská konferencia (SRK) vyzýva kompetentné orgány na začatie verejnej diskusie k pripravovaným zmenám vysokoškolského zákona so všetkými reprezentáciami vysokých škôl a členmi akademických obcí. Ako zdôraznila v stanovisku, akademickú slobodu a autonómiu univerzít a vysokých škôl považuje za základné prvky univerzitného vzdelávania.
      
"Prezídium SRK očakáva, že v zmysle platného zákona o vysokých školách minister školstva predloží návrh novely na vyjadrenie orgánom reprezentácie vysokých škôl a vytvorí dostatočný priestor na odbornú diskusiu o navrhovaných opatreniach v akademickej obci," uviedli v stanovisku. Ako skonštatovali, závažné legislatívne zmeny v oblasti vysokého školstva sa pripravujú a prijímajú v období pandémie, keď nie sú vytvorené podmienky na širokú verejnú diskusiu akademickej obce a jej akademickej samosprávy.
      
SRK nebola podľa jej prezídia prizvaná k príprave novely vysokoškolského zákona. O zmenách však rokoval prezident SRK Rudolf Kropil z iniciatívy SRK s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) vo štvrtok (28. 1.). Minister deklaroval, že po finalizácii návrhu novely ju predložia SRK. Zároveň prisľúbil svoju účasť na zasadnutí SRK, na ktorom rektorom vysvetlí navrhované zmeny. Predpokladaný dátum konania tohto stretnutia je polovica februára.
      
Akademickú samosprávu vníma SRK ako zdroj profesionálneho prístupu k výkonu celého rozsahu činností vysokých škôl. Súčasne je podľa nich garanciou politickej neutrality, ktorá je nevyhnutným predpokladom pre slobodu kritického myslenia o svete a jeho vedeckého skúmania. "Tieto hodnoty sú základom všetkých aktivít univerzity ako takej. Ich vyváženie s legitímnymi spoločenskými očakávaniami a ochrana pred neprimeranými vonkajšími zásahmi sú spoločnou úlohou zodpovedných politikov a zástupcov akademickej obce," vyhlásili.
      
Univerzita Komenského (UK) v Bratislave nesúhlasí so snahami politickej moci obmedziť autonómnosť a samosprávnosť vysokoškolského prostredia na Slovensku. Reaguje tak na novelu vysokoškolského zákona, ktorú aktuálne pripravuje ministerstvo školstva. Najstaršia a najväčšia slovenská univerzita ju dôrazne odmieta a považuje ju za snahu o politické ovládnutie slovenského vysokého školstva. K vyhláseniu sa pripojila aj Slovenská technická univerzita.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]