Autor textu: Mgr. Bibiana Kľačková
02.02.2021

Keď spolužiakov delí oceán...

Zaujímavá spolupráca Základnej školy Andreja Hlinku v Černovej a Slovak Academy v Chicagu pomáha deťom rozvíjať ich jazykové schopnosti.

Foto: Mgr. Bibiana Kľačková

ZŠ A. Hlinku oslávila 5ročnicu spolupráce so školou Slovak Academy v Chicagu USA, v ktorej sa počas sobôt vzdelávajú deti zahraničných Slovákov, narodené za mlákou. Tieto deti sú vedené v ZŠ AH ako zahraničné deti, teda majú individuálny vzdelávací plán, pričom plnia komisionálne skúšky a učitelia v oboch školách navzájom spolupracujú po metodickej stránke. Pre tieto deti je slovenský jazyk druhý jazyk, nematerinský, podobne ako pre naše deti angličtina. Nie všetko v tomto dištančnom spôsobe je zlé, a vďaka tomu, že naše deti si už zvykli na online zoom učenie, dali sme si prvé slovensko-americké rande v spoločnom čase, naraz, a vyskúšali sme spoločnú hodinu „slovenčino-angličiny“.  V sobotu, 30.1.2021, mali o šiestej večer naši černovskí šiestaci online angličtinu, kým na druhej strane obrazovky, za mlákou, mali šiestačka Viki a siedmačky Terezka a Natálka z Chicaga (o jedenástej ich času) slovenčinu.

40 minút slovensko-anglickej konverzácie (každá strana komunikovala vo svojom NERODNOM, a teda cudzom jazyku) prinieslo okrem spoznania sa, vytvárania kamarátstva a vzťahov medzi „vzdialenými spolužiakmi“ aj zmysel učeniu sa jazykov, keď dorozumievanie naozaj fungovalo a obohatilo. Zatočením online kolesa sa striedali témy, rovnako ako sa striedalo aj rozprávanie účastníkov tohto stretnutia na oboch stranách v oboch jazykoch.

pic
Foto: Mgr. Bibiana Kľačková

A tak sme napríklad zistili, že učiť sa v sobotu večer je zábava (len nech to slovenský systém nezmení na povinné soboty J), že dievčatá v USA majú v lete prázdniny rôzne časovo dané – začiatok a koniec závisí od šk. okrsku, že ich nočné prespávanie u kamarátov sa podobá tomu nášmu slovenskému (napchávanie pizzou či chipsami), že dievčatá sa venujú športom – všetky lyžujú a jedna sa naviac venuje profesionálnemu synchronizovanému plávaniu, a vo všeobecnosti sa niečo o sebe navzájom dozvedeli (rodinní členovia, domáci miláčikovia, prázdniny...).

pic
Foto: Mgr. Bibiana Kľačková
pic
Foto: Mgr. Bibiana Kľačková

Dištančný spôsob vzdelávania nám tak otvoril nové brány nepoznaného a vyjdením z komfortnej zóny nám umožnil zblížiť sa navzájom online, nielen prostredníctvom listov či vymieňaných prezentácií. Plánov na pokračovanie aj v takejto forme spolupráce je teraz nepomerne viac a my sa už dnes tešíme na „to be continued“ s nejakou obmenou – lebo tvorivosti sa medze nekladú a my sme našli spôsob, ako  prekonať vzájomnú vzdialenosť blízkosťou.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]