Autor textu: TASR
03.02.2021

Knižnica Jána Bocatia spustila hudobnú mapu východného Slovenska

Ide pritom o otvorený projekt, do ktorého bude knižnica pridávať ďalšie dokumenty a záznamy, ktoré získa od darcov.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Košice 3. februára (TASR) - Hudobnú mapu východného Slovenska spustila Verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach. Mapa dostupná cez webstránku knižnice je hudobno-folklórnym miestopisom regiónov východného Slovenska. Spolu pokrýva takmer 200 lokalít a obsahuje 700 záznamov, ku ktorým je pripojených viac ako 300 videoukážok a 240 zvukových ukážok.
      
Knižnica tak netradičným formátom upriamuje pozornosť na tematickú ponuku z bohatého fondu svojho hudobného oddelenia. Zvukové záznamy z oblasti ľudovej hudobnej kultúry Abova, Šariša, Zemplína, Spiša a Gemera dostávajú prostredníctvom mapy novú a prístupnú podobu, informovala kultúrna inštitúcia Košického samosprávneho kraja (KSK).
      
"Ide nielen o knižné tituly, ale aj texty v odbornej a dennej tlači, notový materiál, zvukové či zvukovo-obrazové nosiče. Máme bohatú ponuku gramoplatní, CD a DVD nosičov. Mapa umožňuje komfortné vyhľadávanie podľa zadania konkrétneho regiónu či obce. Záujemca tak získa prehľad o tituloch a nosičoch, ktoré sa k tomuto miestu viažu a súčasne sú dostupné vo fonde nášho hudobného oddelenia," priblížila riaditeľka VKJB Soňa Jakešová.
      
Ide pritom o otvorený projekt, do ktorého bude knižnica pridávať ďalšie dokumenty a záznamy, ktoré získa od darcov. "Budeme veľmi radi, keď na našu výzvu na dopĺňanie mapy zareagujú folkloristi, obce, ale aj zberatelia, ktorí disponujú dokumentmi či zvukovými záznamami, ktorými môžu obohatiť hudobnú mapu východného Slovenska," dodala riaditeľka.  
      
V hudobno-folklórnej mape sú vyznačené lokality východného Slovenska, farebne je rozlíšená príslušnosť konkrétnej obce k regiónu. K jednotlivým obciam sú priradené zoznamy dostupnej literatúry obsahovo zameranej na ľudovú hudbu s interaktívnymi odkazmi na online katalóg knižnice. Nájsť v ňom možno ďalšie podrobné informácie o obsahu a umiestnení jednotlivých dokumentov.
      
Ako jeden z prvých zareagoval na výzvu knižnice folklorista Ľubomír Varínsky, ktorý sa desaťročia aktívne venoval terénnemu výskumu a zbieraniu materiálu v regiónoch a obciach východného Slovenska. V jeho zbierke, ktorú poskytol VKJB, sú unikátne autentické záznamy spevákov a miestnych folkloristov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]