Autor textu: Juraj Šmondrk
03.05.2021

Boj o udržanie vo futbalovej Fortuna lige bude napínavý. O baráž hrá až šesť klubov!

Najlepšie je na tom Ružomberok.

Na archívnej snímke  Matej Kochan (Ružomberok) a Miloš Lačný (Sereď)  v zápase o udržanie sa MFK Ružomberok -ŠKF iClinic Sereď. FOTO TASR -Ján Krošlák

Bratislava 03.05.2021 (Skolske.sk)  Pravý boj o prežitie vo Fortuna lige začína až tri kolá pred koncom futbalového ročníka. Vypadnúť pri pohľade na tabuľku môže i siedmy Ružomberok. V hre pre každé mužstvo je ešte deväť bodov, najhoršie je na tom FC Nitra.

Kľúčové zápasy Pohronia v predohrávke 

Po zimnej prestávke okupovalo poslednú priečku FK Pohronie. Ten mal ešte pred sebou dva dohrávané zapasy, ktoré boli preložené v decembri z dôvodu koronavírusu v žiarskom tíme. Oba zápasy klub zo stredného Slovenska zvládol, prvý s Nitrou 3:1. So sereďou si pripísal tiež víťazstvo, a to na nulu v pomere 2:0. Pred poslednými zápasmi v hlavnej časti sa ocitol práve prvý súper hráčov zo Žiaru, FC Nitra na dne tabuľky.

Posilnili sa všetky tímy v spodnej šestke

Najväčším skokanom tabuľkou bol futbalový klub AS Trenčín, ktorý paradoxne veľa hráčov do svojho tímu neprilákal. Z desiateho miesta až do top šestky. Kľúčový zápas odohrali so žiarskymi osami, keď na ich ihrisku zvíťazili 0:1, z gólom v posledných minútach zápasu. Nitriansky káder prešiel asi najväčšou hráčskou obmenou. Klub opustilo dvanásť hráčov. Za najväčšiu trhovú bombu sa jednoznačne pokladá príchod Erika Jendrišeka, gólového hrdinu našej reprezentácie na letnej. Zbrojili i Michalovce a Sereď. Miloš Lačný mal do klubu Serede vniesť živý ofenzívny vánok. Majitelia spravili správny krok a teraz patrí k ich kľúčovým hráčom. Výraznú zmenu tímu urobilo i Pohronie, vypichnúť musíme trio hráčov Adler, Hrdlička a Chvěja.

pic
Na snímke zľava Hamza Čatakovič (AS Trenčín) a Adam Kopas (MŠK Žilina) počas zápasu 4. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy v skupine o titul AS Trenčín - MŠK Žilina v sobotu 10. apríla 2021 v Trenčíne. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Rozdelenie súťaže

Po hlavnej časti sa ocitlo v boji o záchranu šesť klubov s najnižším počtom bodov. Na posledné miesto sa vrátilo Pohronie. Zvyšná pätica bola FK Senica, FK Sereď, FK Michalovce, FC Nitra a MFK Ružomberok, kde medzi posledným tímom a prvým bol rozdiel jedného víťazstva.

Hra o body

Celý priebeh súťaže o záchranu v najvyššej lige pripomína hojdačku. Raz si hore, raz dole. Svoje o tom vedia i hráči FC Nitra. Mužstvo, ktoré je v súčasnosti na poslednom mieste, neprežíva práve najlepšie obdobie. Hráči v klube nevideli výplatu pomaly už druhý mesiac, licencia stále neudelená, dávajú rozhodcom veľa možností pískať penaltu a v neposlednom rade sú to i rošády výmeny trénerov. Na predposledné Michalovce strácajú tri body.

pic
Na snímke vľavo hráč Trnavy Cabral Saymon a hráč Nitry Ekin Celebi počas zápasu 20. kola futbalovej Fortuna ligy medzi FC Nitra - FC Spartak Trnava v sobotu 20. februára 2021 v Nitre. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Boj o kvalifikáciu EKL alebo vypadnutie

V prípade, ak Slovan vyhrá Slovenský pohár a zároveň ligu, tak stále je tu šanca pre jeden z klubov dolnej šestky hrať o kvalifikáciu EKL. Tam sa stretnú neúspešné tímy z boja o titul, v hornej šestke to momentálne vyzerá na Žilinu, Zlaté Moravce a Trenčín. Tuhý boj bude hlavne o siedmu priečku, kde rozdiel medzi 7. Ružomberkom a 9. Pohroním sú dva body, avšak to si musí dávať o dosť väčší pozor i na prípadný boj o záchranu. Rozdiel je tesný a každá chyba sa trestá prehrou.

Cez víkend budeme pozorne sledovať i boj o titul. Keď Slovan privíta Dunajskú stredu. Ak vyhrá, stane sa majstrom.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]