Autor textu: TASR
25.05.2021

Nedostatok miest v bratislavských škôlkach môžu podľa vedcov zmierniť mimosieťové zariadenia

Na zabezpečenie dostatočnej regionálnej kapacity je podľa vedcov potrebná výraznejšia účasť štátu a aj odstránenie početných systémových nedostatkov.

Na archívnej snímke vedecká pracovníčka Michala Sládeková Madajová počas tlačovej konferencie Geografického ústavu SAV. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 25. mája (TASR) – Nedostatok miest pre predškolákov v Bratislavskom kraji môžu zmierniť mimosieťové zariadenia. Tvrdia to vedci z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorí v reakcii na novelu školského zákona zavádzajúcu povinnú dochádzku v materských školách pre päťročné deti skúmali dostupnosť predškolského vzdelávania v Bratislave a jej okolí.
      
Práve kapacity materských škôl sa podľa vedcov v Bratislave a jej okolí stávajú kľúčovým problémom rozrastajúcich sa obcí. Bratislavský kraj má zo všetkých krajov na Slovensku najmenej materských škôl, ale najviac súkromných zariadení zaradených do siete škôl a školských zariadení. Ku koncu roka 2020 sa v tejto sieti nachádzalo 300 materských škôl a 62 ich elokovaných pracovísk. "Z toho 207 štátnych, 64 súkromných, 13 cirkevných a 16 špeciálnych," spresnila na tlačovej konferencii Michala Sládeková Madajová z Geografického ústavu SAV s tým, že v regióne zároveň pôsobí najväčšie množstvo takzvaných mimosieťových zariadení. "Tie zabezpečujú starostlivosť o deti vo veku troch až šiestich rokov, ale nemajú oprávnenie poskytovať predprimárne vzdelávanie," upozornila.
      
V Bratislave a jej okolí identifikovali vedci 151 takýchto zariadení. "Najviac z nich (31) sa nachádza v okrese Bratislava II. Okresy Senec, Pezinok a Bratislava III ich majú spolu 21. Najmenej je ich v okrese Malacky (10) a Bratislava IV (12),“ priblížila geografka. Implementácia povinného predprimárneho vzdelávania pre deti od piatich rokov prinesie podľa odborníkov zvýšený tlak predovšetkým na štátne zariadenia a rodičov trojročných detí, ktoré môžu byť najohrozenejšie nedostatočnými kapacitami. V sektore predprimárneho vzdelávania v Bratislavskom kraji v súčasnosti podľa vedcov nie sú miesta pre zhruba 4800 detí. Chýbajúcu kapacitu sieťových zariadení podľa nich čiastočne vykrývajú mimosieťové zariadenia.
      
"Aj za predpokladu, že by materskú školu mali navštevovať všetky deti predškolského veku, a v prípade, že od septembra bude umožnené poskytovať predprimárne vzdelávanie aj mimosieťovým zariadeniam, stále bude v kraji potrebné nájsť okolo 2000 miest," spresnil Martin Šveda z geografického ústavu. Za veľmi pravdepodobný v 54 obciach kraja označil scenár, že deti s povinnou predškolskou dochádzkou budú do škôlok prijímané na úkor mladších detí. Ak bude plnenie povinnej dochádzky umožnené aj v mimosieťových zariadeniach, situácia sa podľa vedca výrazne zlepší v 17 obciach. Spolu s týmito zaradeniami by sa však len tri obce, a to Modra, Pezinok a Vysoká pri Morave, zaradili do kategórie obcí s postačujúcou kapacitou. Otázne podľa odborníkov je, koľko rodičov bude schopných finančne pokryť náklady s dochádzkou do súkromných zariadení, ak nenastane zmena ich financovania.

​​​​​​​
      
Na zabezpečenie dostatočnej regionálnej kapacity je podľa vedcov potrebná výraznejšia účasť štátu a aj odstránenie početných systémových nedostatkov. Namiesto plošného budovania nových zariadení by podľa nich situáciu pomohlo vyriešiť využitie existujúcich kapacít mimosieťových zariadení a zabezpečenie kvality výchovno-vzdelávacieho procesu v nich. Za rozumné považujú aj nastavenie podmienok, ktoré by museli nové zariadenia spĺňať nielen z hľadiska priestorov a hygieny, ale aj kvalifikovaného personálneho zabezpečenia a vzdelávacieho programu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]