Autor textu: TASR
31.05.2021

Strojnícka fakulta STU v Bratislave pracuje na virtuálnej učebnici

Mobilná aplikácia bude môcť byť rozšírená o ďalšie publikácie, ktoré budú rovnako využívať rozšírenú realitu na zobrazovanie 3D modelov a animácií, ktoré vhodne dopĺňajú písaný text. 

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava 31. mája (TASR) - Strojnícka fakulta Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave pracuje na multimediálnej učebnici, ktorá je určená ako podklad na vzdelávanie študentov v predmetoch rezné nástroje a prípravky, technológia obrábania či výrobné stroje a zariadenia. Jej názov bude Obrábanie s podtitulom Konštrukcia strojov, nástrojov a prípravkov. Učebnica sa aktuálne nachádza vo finálnej fáze príprav a pracuje na nej kolektív autorov pod vedením dekana Strojníckej fakulty STU Ľubomíra Šooša. TASR o tom informovala Renáta Sovišová z STU.

Niektoré časti učebnice budú prístupné v aplikácii STU RoReta. V nej sa nachádzajú animácie technológie obrábania pre jednotlivé kapitoly. Napríklad časť s názvom stroje obsahuje animáciu strojov na sústruženie a okrem animácie strojov aj 3D model strojov, ktoré si cez rozšírenú realitu môže študent prezerať v reálnej veľkosti, zväčšovať, zmenšovať, otáčať, rozoberať. V časti nástroje si študenti môžu pozrieť animácie nástrojových rovín, animácie geometrie jednotlivých druhov nástrojov a v časti prípravky zas animácie a videá k jednotlivým prípravkom na sústruženie.

Mobilná aplikácia bude môcť byť rozšírená o ďalšie publikácie, ktoré budú rovnako využívať rozšírenú realitu na zobrazovanie 3D modelov a animácií, ktoré vhodne dopĺňajú písaný text. "Markery – značky slúžia ako spúšťače pripravených animácií. Študent pri čítaní vytlačenej vysokoškolskej učebnice bude môcť cez svoj mobilný telefón alebo tablet nazrieť na marker, a ten mu umožní v jeho zariadení spustiť rozšírenú realitu – model stroja sa mu zobrazí priamo v miestnosti, v ktorej sa študent nachádza, model stroja si môže vo veľkosti 1 : 1 prezerať, zväčšovať jeho časti alebo zmenšovať, otočiť si model a niektoré jeho časti rozoberať," vysvetlila Sovišová.

Digitálna verzia učebnice umožňuje popularizáciu štúdia techniky nielen úzkemu okruhu odbornej verejnosti a študentom Strojníckej fakulty STU v Bratislave, ale aj širšej verejnosti a študentom stredných odborných škôl.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]