Autor textu: TASR
02.06.2021

Záujemcovia sa môžu prihlásiť do programu Zelená škola

Zelená škola učí deti, ako žiť v súlade s prírodou a byť šetrný k zdrojom, ktoré planéta ponúka.

Ilustračná snímka, EASYFOTO TASR - Jozef Poliak

Bratislava 2. júna (TASR) - Najväčší ekologický program Zelená škola otvára svoj nový ročník. Záujemcovia zo Slovenska sa už môžu prihlásiť do jej v poradí 17. ročníka v školskom roku 2021/2022. Urobiť tak môžu do 30. júna. TASR o tom informovalo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, ktoré Zelenú školu organizuje. Program je určený pre materské, základné, stredné aj špeciálne školy vo všetkých regiónoch Slovenska. 

"Cieľom je učiť inak a to predovšetkým osobným príkladom. Zelená škola preto nie je o žiadnom memorovaní, snaží sa o prepojenie vyučovania s denným životom a zapojenie všetkých, ktorí sa v škole pohybujú, teda okrem žiakov a pedagógov aj školníkov, upratovačky či kuchárky," vysvetlila manažérka programu Zuzana Gallayová.

Zelená škola učí deti, ako žiť v súlade s prírodou a byť šetrný k zdrojom, ktoré planéta ponúka. Odborníci totiž už roky upozorňujú na to, že súčasný životný štýl je neudržateľný a je potrebné zmeniť spôsob nášho fungovania. Škola prihlásená do programu si vždy vyberie prioritnú tému, ktorej sa bude najbližšie dva roky venovať: Odpady, Energia, Voda, Potraviny, Doprava a ovzdušie, Zeleň a ochrana prírody alebo Zelené obstarávanie a úradovanie. Deti sa potom vlastnou prácou, aktivitami a skúsenosťami učia, čo je pre prírodu dobré a čo jej škodí. 

"Napríklad na Základnej škole Jána Zemana v Novej Bani pri zavádzaní triedenia a minimalizácie odpadu žiaci z kolégia pátrali, kde končí vyseparovaný odpad. Zistili nedostatky na zbernom dvore, nakrútili reportáž, stretli sa s primátorom, informovali ho a požiadali o nápravu, ku ktorej došlo," priblížila Gallayová. Ďalšia škola spoluprácou s kuchárkami znížila množstvo potravinového odpadu, iná zastavili zbytočný únik vody, viaceré chovajú na školských pozemkoch včely.

pic
Ilustračná snímka, EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Registrovať sa je možné na webovej stránke www.zelenaskola.sk. Prihlásené školy získajú metodické materiály, učiteľky a učitelia absolvujú sériu vzdelávacích praktických seminárov a každú školu na cestách jej premeny sprevádza členka tímu Zelenej školy. Po uplynutí dvoch rokov školu navštívia hodnotitelia a v nezávislých rozhovoroch so žiakmi, učiteľmi, vedením školy, rodičmi, nepedagogickým personálom zhodnotia, či škola splnila podmienky na získanie medzinárodného certifikátu. Pedagógovia zapojení do programu Zelená škola učia už na 230 školách.

Projekt je súčasťou najväčšieho envirovýchovno-vzdelávacieho programu na svete s názvom Eco-Schools, ktorý funguje vo vyše 70 krajinách sveta.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]