Autor textu: TASR
02.07.2021

Pohyb a šport patria k deťom a do škôl, tvrdia viaceré organizácie

Deti a mládež sú našou budúcnosťou a je nevyhnutné, aby mali od malička na školách kvalitné podmienky na športovanie, uviedla viceprezidentka Slovenskej volejbalovej federácie Adriána Marčeková.

Ilustračná snímka. FOTO TASR- Erika Ďurčová

Bratislava 2. júla (TASR) - Posledný školský rok spojený s pandémiou odhalil dlhodobý trend zhoršujúceho sa fyzického a duševného zdravia detí a mládeže, sprevádzaný nárastom obezity, dramatickým poklesom ich pohybových schopností a zvýšeným výskytom duševných porúch a problémov vyžadujúcich odbornú pomoc. Takmer dve desiatky organizácií tvrdia, že pohyb a šport patria k deťom a do škôl. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ občianskeho združenia Rodičia.sk Matej Stuška.
     
Signatári vyhlásenia s ohľadom na zdravie a budúcnosť detí a mládeže považujú za nevyhnutné maximalizovať počas leta čas strávený na vzduchu pohybovými aktivitami, či zvýšiť do budúcnosti pozornosť venovanú pohybovým aktivitám na školách. Žiadajú od ministerstva školstva zvýšenie podielu telesnej výchovy v rámci osnov výchovno-vzdelávacieho procesu na minimálne tri vyučovacie hodiny týždenne pre všetky deti na základných a stredných školách. Rovnako vyzývajú zriaďovateľov a riaditeľov škôl, aby koncentrovali v maximálnej možnej miere voliteľné pohybové aktivity do škôl. Chcú aj to, aby kompetentné orgány štátnej správy počas leta nastavili COVID automat pre športové a voľnočasové aktivity detí tak, aby v prípade ďalších vĺn epidémie nehrozilo ich zatváranie, ale len adekvátne prispôsobovanie sa epidemickej situácii. Okrem toho požadujú bezodkladne investovať do školskej športovej infraštruktúry.
      
Poukázali na to, že mladí majú za sebou školský rok poznačený pandémiou ochorenia COVID-19, ktorý v závislosti od veku strávili v menšej alebo väčšej miere doma izolovaní od svojich kolektívov. Väčšina sa vzdelávala online, mnohí inou formou dištančnej výuky, prípadne vôbec. "Zavreli sme im školy, ihriská, športoviská, záujmové aktivity a obmedzili takmer všetko, čo predtým tvorilo ich život. Utrpelo, a stále trpí, ich fyzické a duševné zdravie, utrpelo ich vzdelávanie a osobnostný rozvoj," uviedli signatári vyhlásenia.
      
Pod spoločným vyhlásením sú podpísané organizácie z oblasti športu, vzdelávania a starostlivosti o deti a mládež, ochrany a starostlivosti o zdravie, ale aj zamestnávateľské a podnikateľské organizácie. "Deti a mládež sú našou budúcnosťou a je nevyhnutné, aby mali od malička na školách kvalitné podmienky na športovanie. V opačnom prípade strácame veľké množstvo talentov a trpí tým celý slovenský šport," uviedla viceprezidentka Slovenskej volejbalovej federácie Adriána Marčeková.
      
Prezident Americkej obchodnej komory v SR Gabriel Galgóci poznamenal, že intenzívne vnímajú potrebu aktívneho pohybu ako nutnosti pre fyzické a psychické zdravie dospelých a ešte viac detí. "Zamestnávatelia podporujú všetky aktivity, ktoré pomôžu znížiť vysoký priemerný čas detí strávený pasívnym prijímaním obsahu pred obrazovkami," dodal.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]