Autor textu: TASR
08.07.2021

Na fakulte masmediálnej komunikácie UCM vznikne kreatívne centrum

Centrum má poskytovať služby inkubátora a akcelerátora, ako aj prezentáciu produktov a sieťovania s inými partnermi. 

Na archívnej snímke budova Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Trnava 8. júla (TASR) – Na jar 2023 by malo začať fungovať kreatívne centrum, na ktoré získala Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave nenávratný finančný príspevok z Ministerstva kultúry SR v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Slúžiť bude na stimulovanie podpory udržateľnej zamestnanosti a tvorby pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle, ako aj na rozvoj kreatívneho talentu a netechnologických inovácií. Celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 1,437 milióna eur, informoval o tom PR FMK Peter Krajčovič.

Centrum má poskytovať služby inkubátora a akcelerátora, ako aj prezentáciu produktov a sieťovania s inými partnermi. „Hlavným zámerom je v spolupráci s mentormi z praxe vytvoriť inkubačný program pre záujemcov o podnikanie alebo pre už začínajúcich či existujúcich podnikateľov pôsobiacich v sektore kultúrneho a kreatívneho priemyslu,“ uviedol prodekan pre rozvoj a vzťahy s verejnosťou FMK Andrej Brník. Zo získaných prostriedkov fakulta prebuduje časť svojich priestorov na Skladovej ulici v Trnave, kde bude kreatívne centrum sídliť. Súčasťou bude vznik coworkingového priestoru, prednáškových a konferenčných miestností pre verejnosť a nového technického vybavenia štúdií vrátane ozvučenia, virtuálnej reality a 3D skenovania. Plánovaný termín začiatku prestavby je január 2022.

Centrum chce poskytovať služby zamerané na podporu a rozvoj kreatívneho talentu, zručností a na uspokojenie dopytu po kreatívnej tvorbe v oblasti digitálnej produkcie hudby, hier a dizajnu, ako aj virtuálnu archiváciu kultúrnych pamiatok. Ambíciou fakulty je v rámci neho zriadiť tzv. centrum digitálno-audiovizuálnych produktov, základňu na elektronické športy a prvé slovenské virtuálne múzeum s archiváciou historických artefaktov múzeí, kostolov, synagóg a iných kultúrnych inštitúcii pôsobiacich v Trnavskom kraji. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]