Autor textu: TASR
19.07.2021

Na hrade Ľubovňa ponúknu návštevníkom štyrikrát denne rozprávku

V rozprávke sa predstaví 33 hercov, väčšina z nich sú bývalí a súčasní žiaci Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Melkoviča v Starej Ľubovni.

Foto: Eva Kollarová

Stará Ľubovňa 19. júla (TASR) - Návštevníci hradu Ľubovňa si môžu pozrieť rozprávku Múdry Maťko a blázni. Predstavenie sa bude hrať o 10.30 h, 12.30 h, 14.30 h a 16.30 h od pondelka do nedele 25. júla na nádvoriach hradu. S rozprávkou budú návštevníci putovať po celom hrade. Ako TASR informovala vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže Mestského úradu v Starej Ľubovni Eva Kollárová, v prípade nepriaznivého počasia ju herci odohrajú v renesančnom paláci.
      
"V lete k hradu Ľubovňa už neodmysliteľne patrí rozprávka s pesničkami. V poradí pätnásta bude o múdrom Maťkovi, ktorý sa vyberie na pytačky k rodičom svojej vyvolenej. Zistí však, že jeho milovaná Marka i celá jej rodina sú tak trochu hlúpi. Hoci má dievčinku rád, rozhodne sa, že sa s ňou neožení, iba ak by vo svete našiel väčších bláznov než sú oni," priblížila Kollárová.
      
Maťko následne navštívi viaceré miesta, kde ľuďom poradí, ako majú postupovať v rôznych situáciách.
      
"Blázni čakajú na Maťka aj v hlavnom meste. Tamojší kráľ s kráľovnou majú totiž plno bláznivých nápadov. Ako sa zdá, blázni žijú všade. Maťko sa teda vráti späť a ožení sa so svojou milou Markou. Je však veľmi prekvapený, keď zistí, že dievčina medzičasom zmúdrela, lebo začala chodiť do školy a prestala veriť všetkým hoaxom na internete," priblížila Kollárová.
      
Autorom rozprávky a zároveň režisérom je vysokoškolský pedagóg a spisovateľ Peter Karpinský. V súvislosti s rozprávkou vzniklo aj päť nových piesní. Napísali ich Eva Kollárová a Adam Kollár, hudbu skomponovali Maroš Matoľák a Daniel Lazorčák. Autorkou tanečných choreografií je Jana Biganičová. Pod scénografiu sa podpísali Natália Timaniková a Martin Jakubčo.
      
V rozprávke sa predstaví 33 hercov, väčšina z nich sú bývalí a súčasní žiaci Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Melkoviča v Starej Ľubovni, ale aj študenti Prešovskej univerzity (PU) v Prešove a ich priatelia z Košíc či Spišskej Novej Vsi.
      
Organizátori apelujú na návštevníkov, aby dôsledne dodržiavali protiepidemické opatrenia a nezabúdali ani na rúška.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]