Autor textu: TASR
26.07.2021

Bibiana opäť sprístupnila interaktívnu výstavu Tiché putovanie

Tiché knihy, tvorené len z obrázkov, bez textu, postavené na výpovednej sile ilustrácií, predstavujú u nás málo známy žáner detskej literatúry. 

Archívna snímka z výstavy Tiché putovanie. FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 26. júla (TASR) - Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana opäť sprístupnil interaktívnu výstavu Tiché putovanie. Príležitosť pozrieť si cestu svetom "tichých" kníh môžu využiť najmä tí, ktorí výstavu nestihli navštíviť pre pandemickú situáciu minulý rok.

Tiché knihy, tvorené len z obrázkov, bez textu, postavené na výpovednej sile ilustrácií, predstavujú u nás málo známy žáner detskej literatúry. "Vizuálnou formou 'rozprávajú' príbehy, tlmočia emócie, uvádzajú čitateľa do sveta snov a fantázie, no dokážu sprostredkovať aj fakty a reálie," dodáva Barbora Lelkesová z Bibiany ku knihám, ktoré sú obľúbené najmä u najmenších čitateľov, predškolákov, ktorí ešte nevedia čítať. "Úspešne sa využívajú pri výchove detí so špeciálnymi potrebami, najmä u detí s oneskoreným mentálnym vývinom," poznamenala s tým, že v ostatných rokoch sa tento žáner dostal do povedomia aj ako účinný prostriedok na preklenutie bariér pri práci s deťmi prisťahovalcov: "Sú univerzálne použiteľné – pre všetkých čitateľov na svete, bez rozdielu jazykových znalostí."

Prednosťou tichých kníh je, že interpretáciu nechávajú plne na čitateľovi. A tak deti "čítajú" to, čo vidia a cítia na obrázkoch – vnášajú do nich svoje predstavy, emócie, zážitky. "Čítanie tichých kníh pomáha deťom rozvíjať kreativitu, vnímať bohatosť detailov, význam farieb, zdokonaľovať vyjadrovacie schopnosti a formovať pozitívny vzťah ku knihe," vysvetľuje Lelkesová.

Výstava predstavuje 130 titulov z 35 krajín sveta - od leporel cez obrázkové knihy pre najmenších až po dobrodružné príbehy a grafické romány. Vybrali ich z medzinárodných zbierok knižnice Bibiany, najmä z kolekcie Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) a Čestnej listiny IBBY (Medzinárodná únia pre detskú knihu). Široké spektrum zaujímavých kníh rôznych umeleckých žánrov z dielne mladých i etablovaných umelcov nezostane len v Bratislave, kde výstava potrvá do 10. októbra. Po skončení v priestoroch Bibiany ju sprístupnia v partnerských kultúrnych inštitúciách a knižniciach na Slovensku.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]