Autor textu: TASR
04.08.2021

V galérii na Skalnatom plese vystavuje svoje diela maliarka Ľubica Skusilová

Hneď v úvode výstavy návštevníkov upútajú obrazy, ktoré vypovedajú o jej silnej citovej väzbe k regiónom Liptova a Tatier.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Vysoké Tatry 4. augusta (TASR) - Autentickú krásu prírody a jej vôňu, ako aj celkovú atmosféru daného okamihu odzrkadľuje vo svojich dielach v rámci autorskej výstavy Tvorivé paralely maliarka Ľubica Skusilová. Výstava jej 26 diel je sprístupnená do októbra v Galérii Encián na Skalnatom plese.

Ako povedala pre TASR Skusilová, sú to práce z prostredia fauny a flóry Nízkych a Vysokých Tatier, portrétová tvorba a moderné, abstraktné obrazy, ktorým sa venuje od októbra minulého roka a vznikajú technikou akrylové pouring.

„Je to taká moja nová etapa v tvorbe, takže preto aj názov výstavy Tvorivé paralely. Inšpiráciu pre tvorbu čerpám najmä v prírode a lúčnej tematike, ale aj, samozrejme, zvieratká, portréty a v poslednej dobe sa ako keby pretransformovala moja až realistická maľba krajiny do uvoľneného abstraktnejšieho charakteru. Ja tomu hovorím lyrická abstrakcia," povedala Skusilová.

Viaceré obrazy z výstavy sú jej takpovediac srdcu blízke. "Obraz s názvom Vôňa lúky, ktorý veľmi detailne zachytáva flóru a má liate ako keby nebo v kombinácii s realistickou kompozíciou rastlín. Viem, že ľudia sa často naň pýtajú a zaujal. Potom mne srdcu blízky je autoportrét do ktorého som vplietla symboly motýľov, ktoré sú tak trošku zakódovaným prejavom mojej tvorby ako rastu a transformácie. Rovnako i abstraktné obrazy. V poslednej dobe ma totiž veľmi baví liať, zmaľovávať rôzne obrazce. Je to veľmi náročná technika, čo sa týka materiálu, ale jednoducho mi dáva nový rozmer v tvorbe,“ skonštatovala Skusilová.

Skusilová je rodáčkou z Liptovského Mikuláša. V súčasnosti žije a tvorí v Bratislave. Hneď v úvode výstavy návštevníkov upútajú obrazy, ktoré vypovedajú o jej silnej citovej väzbe k regiónom Liptova a Tatier.

"Liptovská krajina s vôňou celej palety lúčnych kvetov jej učarovala hádam najviac. Jej veľkorozmerné plátno Vône Liptova (2018) a obrazy s témou lúk a prírody zdobia viaceré interiéry. Motív liptovskej priam voňavej lúky sa z jej tvorby nevytráca. Skôr ju inšpiruje k prechodu do vyššieho levelu jej tvorby. Autorka ma viac-menej prekvapila svojou novou tvorbou. Jej prechod z voňavých liptovských lúk k farebným liatym kompozíciám už nemaľovaných kvetiniek, ale vytváraných diel vo štvorcových či okrúhlych formátoch sú zrelým výtvarným výsledkom jej snaživého tvorivého úsilia,“ povedal k výstave maliar Andrej Smolák.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]