Autor textu: TASR
03.09.2021

E. Šille predstavuje v trnavskej galérii svoje Poruchové kraje a divné sny

V prvej časti výstavy sú zaradené kresby a akvarely na papieri.

Na archívnej snímke autor obrazov Erik Šille pózuje na výstave. FOTO TASR - Martin Baumann

Trnava 3. septembra (TASR) – Tvorbu slovenského výtvarníka Erika Šilleho predstavuje na výstave Poruchové kraje a divné sny trnavská Galéria Jána Koniarka. Do 10. októbra si možno vo výstavných priestoroch Koppelovej vily pozrieť jeho diela, ktoré ho zaraďujú medzi výrazných predstaviteľov súčasnej maľby. Kurátorom výstavy je riaditeľ galérie Vladimír Beskid. 

V prvej časti výstavy sú zaradené kresby a akvarely na papieri. „Ide o nápor komiksovej kresby – ľahko čitateľnej, ale ťažšie stráviteľnej. Tieto denníkové záznamy na papieri sú vytvárané atramentom, akvarelom a rolovacím sprejom, ktorý pridáva dielam osobitú, mäkkú a rozpíjavú  atmosféru. Dominujú tu hlavy a postavy zvierat, zvlášť obľúbená postavička krokodíla alebo psíka s dvojitou papuľkou,“ uviedol kurátor. 

pic
Na snímke vystavené diela autora Erika Šilleho na výstave s názvom "error" 13. júla 2017 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann

Do druhej časti zaradili Šilleho striedmejšiu manifestáciu aktuálnej maliarskej tvorby, predovšetkým akryl na plátne. Erik Šille (1978), ovplyvnený pop-kultúrou, komiksom, graffiti či japonským anime modeluje podivné čarovné krajiny s mixovanými postavičkami a desivým vyznením ich príbehov. Prepojenie medzi oboma časťami predstavuje podľa Beskida naklonovaná hlava macíka s ušami a širokým úsmevom. „Umelec prináša svoje 'šillené' krajiny. Tieto maľby silne reflektujú našu kazovú súčasnosť aj jej podivné či desivé snenia. Ako sám maliar tvrdí, v zmysle tém sa cíti ako filter na výfuku, cez ktorý sa spoločnosť prefiltruje,“ dodal kurátor výstavy. 

Erik Šille sa narodil v Rožňave, žije v Bratislave. Absolvoval Vysokú školu výtvarných umení, v súčasnosti vedie maliarske kurzy. Je držiteľom viacerých ocenení, okrem iného je laureátom Nadácie Tatra banky Mladý tvorca. Samostatné výstavy mal v Bratislave, Tokiu, Prahe a Viedni. Na tvorivých pobytoch bol v Japonsku, Indonézii i USA.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]