Autor textu: Mária Tarišková
06.09.2021

Vývoj autonómnych systémov, mobilné aplikácie a inžinierske nástroje? 

TCC v Brne predstaví  mladým svet techniky

Foto: TTC

Bratislava 06.09.2021 (Skolske.sk/OTS)

Milovníci technických výpočtov sa môžu začiatkom septembra tešiť na 8. ročník Technical Computing Campu. Odborníci z praxe im pútavo predstavia nielen novinky v inžinierskych nástrojoch, ale názornými ukážkami, vizualizáciami a modelmi im ukážu, ako fungujú moderné technológie. Nakoniec dostanú cenné rady a kontakty do ich budúceho profesného života.
​​​​​​​
Začal sa nový školský rok a s ním prichádzajú aj rôzne podujatia, ktoré môžu študentov nielen inšpirovať, ale i podať pomocnú ruku v ich ďalšom smerovaní a kde môžu zároveň stretnúť mnohých odborníkov a nahliadnuť viac do sveta moderných technológií.
 
A tak milovníci inžinierskych nástrojov, ale nielen oni majú možnosť prihlásiť sa na v poradí už 8. ročník priaznivcov technických výpočtov a počítačových simulácií Technical Computing Camp 2021 (TCC), ktorý sa bude konať 9. a 10. septembra 2021 v Brne. Dvojdňové podujatie, ktoré organizuje spoločnosť Humusoft,  je dostupné zdarma, pričom je potrebné sa len včas zaregistrovať.
 
Návštevníci sa už tradične dozvedia viac o aktuálnych trendoch a novinkách v prostredí MATLAB, Simulink, dSPACE, ale to nie je všetko. Zaujímavých tém je pripravených viac, pre lepšiu predstavu študentov a ďalších návštevníkov nemôžu preto chýbať i interaktívne ukážky, mobilné aplikácie, kamery, roboti. Hostia sa dozvedia viac o vývoji autonómnych systémov či bezdrôtových komunikačných systémoch, ale rovnako nebude chýbať aj téma vývoja systémov pre autonómne riadenie vozidiel. Počas živých ukážok bude k nahliadnutiu napríklad aj také programovanie výrobnej linky, vizualizácia dynamických systémov v prostredí virtuálnej reality alebo model systému vodíkového palivového článku.

 
Foto: Martin Foltin zo spoločnosti Humusoft
​​​​​​​
To je len zopár ukážok toho, čo čaká návštevníkov tohtoročného TCC. Program je z roka na rok bohatší, pravidelnú súčasťou je tiež súťaž o Najlepší užívateľský projekt. „Záleží nám na tom, aby sme najmä mladej generácií ukázali, aké majú príležitosti. Ako sa môžu ďalej uplatniť v dnešnej dobe. Veď práve súčasná situácia nás presvedčila, aké dôležité sú technológie. Študentom a mladým ľuďom treba pomôcť aj v tom, že im predstavíme, čo všetko im technika umožňuje či už v rámci ich pracovného života, v súkromí a ako ich ďalej môže posunúť,“ vysvetľuje Martin Foltin zo spoločnosti Humusoft.
 
Práve Foltin, bývalý vysokoškolský pedagóg, už pravidelne upozorňuje na dôležitosť moderných technológii a vidí v nich budúcnosť. Ako nadšenec matematiky a technológii tiež spoluorganizuje množstvo podujatí pre študentov. „Podobné aktivity a mimoškolské akcie môžu študentom pomôcť. Okrem toho nám záleží na tom, aby sme prepájali mladých s ľuďmi z praxe. Chceme ich predstaviť  odborníkom z rôznych spoločností. A aj tieto kontakty a stretnutia sú pre nich o to dôležitejšie. Zvlášť dnes, keď vidíme, že sa bez technológii nepohneme,“ pokračuje ďalej Martin Foltin.
 
A v čom spočíva súťaž o Najlepší užívateľský projekt? Súťažiaci si pripraví projekt alebo aplikáciu vytvorenú v MATLAB-e či COMSOL-e. Obsah, respektíve zameranie projektu je na študentovi – sám si zvolí, čo ho najviac osloví – napríklad ako pomôcka môže byť spolupráca s hardvérom, spracovanie obrazu/signálu, matematické modelovanie a mnohé iné. Do súťaže sa môže prihlásiť jednotlivec, ale i skupina. študent však môže zapojiť aj svoju bakalársku či diplomovú prácu. Na súťaž je potrebné si priniesť vlastné hardwarové vybavenie (notebook,..).
 


Organizátori sa snažili nájsť čo najlepšiu a zároveň i najpútavejšiu formu prednášok, ukážok a diskusií a aj preto zahrnuli do večerného programu napríklad Hlavné večerné správy z televízneho štúdia MATLAB. Nemôže chýbať aj spoločné neformálne posedenie pri občerstvení, grilovanie či bowling. „Posledný rok a pol bol naozaj náročný. Sme vďační, že sa nám podarilo zorganizovať akciu pre študentov v úvode nového školského roka – tomu sa určite povie dobrý štart. Po všetkých ´formalitách´ - aj keď v skutočnosti to bude viac neformálne a skôr zážitkové, a po prednáškach, diskusiách sa s hosťami a rečníkmi radi stretneme na konci dňa a dáme si napríklad spoločnú partičku v bowlingu,“ uzatvára Martin Foltin zo spoločnosti Humusoft.
 
A aké sú hlavné témy TCC:
·       Deep Learning, Machine Learning a nástroje pre Big Data.
·       Model-Based Design a vývoj embedded aplikácií, Low-Cost Hardware.
·       Digital Twins a Industry 4.0, Prediktívna údržba systémov, Robotika.
·       Computer Vision, systémy ADAS a autonómne riadenia vozidiel.
·       Simulácie v reálnom čase, Rapid Control Prototyping a HIL.
·       Počítačové simulácie fyzikálnych javov.
·       Elektromobilita.
 
Podrobný program nájdete TU.
 
Viac o súťaži sa dozviete na https://www.humusoft.cz/event/technical-camp-2021/contest/
 
BEZPLATNÁ registrácia je dostupná na https://www.humusoft.cz/event/technical-camp-2021/register/

Pripravila Martina Baumann

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]