Autor textu: Ľuboš Lehocký
14.09.2021

Nové tváre módnej scény 2021

Udržateľná móda sa cení. Študentka dizajnu pri svojej odevnej kolekcii nevytvorila takmer žiadny odpad. 

Finálový večer súťaže Nové tváre módnej scény 2021, foto: Karolína Korimová

Bratislava 14.09.2021 (Skolske.sk, www.skoladizajnu.sk)

Do finále súťaže Nové tváre módnej scény postúpili Jana Šlapáková, Rebeka Némethová, Marcela Greifová, Alžbeta Kurdelová, Viktória Holodová, Nikoleta Penzešová, Juliána Brnáková a Daniela Blšáková. Mladé návrhárky vo svojich kolekciách, ktoré predviedli 7. septembra na módnej prehliadke v Kostole Klarisiek počas Bratislavských módnych dní 2021 kládli v tvorbe dôraz na použité materiály, využitie látok bez odpadu, prípadne si materiál na kolekciu vytvorili. V tvorbe sa inšpirovali históriou i tradičnou japonskou technikou „boro“, vďaka ktorej vzniká zaujímavá koláž, prípadne kládli dôraz na zodpovednosť voči životnému prostrediu.

pic
Foto: Alžbeta Kurdelová z bratislavskej Školy dizajnu a jej kolekcia odevov, Foto: Karolína Korimová

Alžbeta Kurdelová z bratislavskej Školy dizajnu, ktorá získala 3. miesto, vysvetľuje, že zodpovednosť v odevnom priemysle môžeme nájsť aj pri pohľade do histórie – jednoducho preto, že materiál bol extrémne drahý pre všetky vrstvy. Využívanie odpadového textilného materiálu bola bežná prax.  Časté bolo aj opravovanie a prešívanie starých odevov na nové. Študentka odevného a textilného dizajnu sa týmito princípmi riadila aj pri tvorbe finálovej kolekcie. Pre jednotný vizuál si autorka modelov zvolila tému baníckej histórie Slovenska, inšpiráciu hľadala v kráse kameňa a kovu, siluetách veží a banských vstupov, ako aj v samotnom odeve baníkov.

"Snažila som sa aby jednotlivé kusy boli pohodlné, napríklad použitím strečovej látky či podšívky, s vreckami a dali sa kombinovať s inými modelmi a odevmi,  aby ich život a využitie neskončili  prehliadkou. Niektoré kusy majú viac možností nosenia – obojstranne, s ozdobou aj bez, alebo ako vlečka aj sukňa. Šupinové nohavice spájajú to, čo ostalo z výroby ostatných modelov, čím sa odpad z celkovej kolekcie priblížil k nule."

Alžbeta Kurdelová, Škola dizajnu
pic
Foto: Jeden z modelov ocenenej študentky zo Školy dizajnu, foto: Karolína Korimová

Odborná porota ocenila 3 súťažiace. 1. miesto získala Juliana Brňáková, 2. miesto Nikoleta Penzešová a 3 miesto získala Alžbeta Kurdelová.

„Osobne som veľmi potešená kreativitou dievčat, ktoré sa dostali do finále. Rátali sme po prvom výbere s tým, že budú dobré, ale nerátali sme s tým, že budú až také dobré… Za porotu môžem povedať, že sme zaskočení, ale potešení," uviedla predsedníčka poroty Iveta Lederer.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]