Autor textu: Ildikó Bresťák
14.09.2021

Berlín 32 rokov po páde múru

Berlín ma vítal priateľsky s otvorenou náručou.

Foto: I. Bresťák

​​​​​​​Po nekonečných naťahovačkách kvôli Covid-19 som sa tento rok napokon konečne zúčastnila programu ďalšieho vzdelávania učiteľov Erasmus+, o ktorý sa uchádzalo Gymnázium P. Pázmáňa s vjm v Nových Zámkoch. Zmenilo sa aj pôvodne plánované miesto konania, namiesto Dublinu som sa ocitla v Berlíne. Nedbala som, priama cesta vlakom pozdĺž Vltavy a Labe do rozprávkových hlbín Moravy, Čiech a Nemecka trvala necelých desať hodín. Berlín ma vítal priateľsky s otvorenou náručou. Už nultý deň som mala možnosť oprášiť svoje znalosti nemeckého jazyka s libanonským taxikárom, s ktorým sme podrobne prebrali všetkých členov jeho rodiny. Večeru som si dala v talianskej reštaurácii, kde som po taliansky chválila zručnosti šéfkuchára. Najväčším prekvapením však bol plne automatizovaný odbavovací systém na ubytovni. Už samotný prístup do budovy bol bez smartfónu nemožný (prístupový kód som obdržala po e-checkine). Dvere izby sa otvárali prostredníctvom aplikácie. Celý čas som sa tak modlila, aby som náhodou nestratila telefón.

pic
Foto: I. Bresťák

Miesto kurzu bolo as 20 minút od hotela, ale nikdy som neprešla celú trasu pešo. Vojnou takmer úplne zničený Berlín v polke minulého storočia plánovane a v rekordnom čase prestavali. Dobre vybudovaný systém cestnej premávky sa v posledných rokoch  ešte viac rozšíril o armádu elektrických bicyklov, skútrov a kolobežiek, ktoré je možné si požičať prostredníctvom rôznych smartfónových aplikácií. Ja som využívala predovšetkým elektrickú kolobežku po všadeprítomných cyklistických pruhoch vybudovaných aj pozdĺž širokých bulvárov. Trojdňový štrajk S-Bahn metra mi preto nespôsobil žiadne nepríjemnosti. 

pic
Foto: I. Bresťák

Šesťdňový kurz organizovaný v dňoch 9. až 14. augusta sa konal v malej skupine a v rodinnej atmosfére. Kurz vedený v anglickom jazyku pod názvom „The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools“, sa konal denne v čase pd 9:00 do 14:00. Kurz viedla nadšená, vyškolená talianska lektorka žijúca v Berlíne. V medzinárodnom tíme som mala skúsených, motivovaných a kreatívnych kolegov. Moji spolužiaci boli zo Španielska, Turecka, Maďarska, Cypru a Litvy. Dozvedeli sme sa veľa o rôznych európskych vzdelávacích systémoch a typoch škôl a o každodennom živote učiteľov a študentov.

pic
Foto: I. Bresťák

Kurz prebiehal podľa dôsledne zostaveného plánu, v štyroch témach - kreativita, kritické myslenie, komunikácia, spolupráca. V posledný deň kurzu sme predstavili plán vyučovacej hodiny vypracovaný jednotlivo alebo vo dvojiciach, v ktorom sme mali spojiť osvojené techniky a metodiku z predchádzajúcich dní.
​​​​​​​
Popri kurze ostalo dosť času aj na spoznávanie berlínskych pamiatok. Počasie nám prialo, v stredu náš taliansky sprievodca nás previedol po ikonických miestach nemeckej metropoly (Brandenburská brána, Berliner Mauer, Reichstag, Pamätník holokaustu, Tiergarten, Potsdam Platz atď.) a prekvapujúco detailne priblížil súčasnosť a minulosť Berlína. Okrem iného som navštívila aj Gemäldegalerie a prešla sa po stopách berlínskeho múru. Poldenný výlet naplánovaný na sobotu sa napokon uskutočnil v piatok popoludní, pretože mnohí z nás cestovali už domov. Bola by škoda nechať si ujsť pamiatky kráľovského Potsdamu. Najviac ma však fascinovali bezcielne potulky mestom. Človek sa postupne naladí na tlkot srdca tejto metropoly, na všadeprítomné rodiny s malými deťmi, babičky punkáčky, pizza kuriérov s turbanmi na hlave či graffiti umelcov tvoriacich priamo v parkoch. V Berlíne definitívne padli múry, ktoré ľudí na mnohých miestach sveta ešte stále rozdeľujú.
 Nabitá energiou, s množstvom pekných zážitkov som sa po týždni vrátila domov. 

pic
Foto: I. Bresťák

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]