Autor textu: Mgr. Jana Obuchová
19.09.2021

9. september na SSOŠ Via Humana v Skalici - Spomienka na holokaust

Študenti 1. a 2. ročníka boli zapojení do online vzdelávacieho programu Múzea holokaustu v Seredi. Historické súvislosti sa dozvedeli pútavou a interaktívnou formou.

Foto z archívu VIA HUMANA Skalica

Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia predstavuje významnú príležitosť, kedy by sme si mali pripomínať tragédiu holokaustu, s ktorým sa spája iracionálna nenávisť, utrpenie a smrť. Pripomínaním si týchto udalostí prejavujeme úctu k ľuďom, ktorí museli zomrieť len preto, že sa narodili ako Židia. Keďže sa v tomto období stretávame s prejavmi nenávisti, neznášanlivosti, rasizmu a xenofóbie, je priam nevyhnutné mať na pamäti fakty a skutočnosti a rozprávať sa o nich najmä s mladými ľuďmi. Mgr. Jana Obuchová pripravila pre študentov 3.ročníka prezentáciu s názvom „Spomienka na holokaust“, ktorou sme vzdali hold aj pani Helene Weinwurmovej, žene, ktorá prežila Osvienčim a až do svojej smrti zasvätila svoj život osvetovej činnosti. Mladým ľuďom rozprávala o krutostiach páchaných na obetiach holokaustu, ale aj o dôležitosti vedieť odpúšťať a šíriť lásku.

pic
Foto z archívu VIA HUMANA Skalica

Študenti 1. a 2. ročníka boli zapojení do online vzdelávacieho programu Múzea holokaustu v Seredi. Študenti sa dozvedeli historické súvislosti pútavou a interaktívnou formou. Súčasťou vzdelávacieho programu bola aj sprostredkovaná prehliadka múzea.

Je nesmierne dôležité hovoriť s mladými ľuďmi o holokauste, upozorňovať ich na nebezpečenstvá nenávistných prejavov proti členom akejkoľvek minority. 

Elie Wiesel, nositeľ Nobelovej ceny za mier, povedal: „Kat zabíja dvakrát, po druhý raz zabudnutím.“ Nedovoľme, aby sa zabudlo. A práve vzdelávanie mladých ľudí je tá najmocnejšia zbraň, ktorú môžeme použiť, aby sme zmenili svet k lepšiemu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]